Η ανησυχητική αύξηση των απορριμμάτων και των αποβλήτων σε ολόκληρο των πλανήτη, αποτελεί αρνητικό παράγωγο του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Οι αριθμοί ανά την υφήλιο, προκαλούν έντονο προβληματισμό και γι’ αυτό πολλές προηγμένες χώρες, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, έχουν εφεύρει και υιοθετήσει δεκάδες τεχνολογίες και καλές πρακτικές, για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.

Όλες εδράζονται στην σύγχρονη θεώρηση, πως τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια και μπορούν μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας να αποτελέσουν και πάλι χρηστικά αντικείμενα, πρώτη ύλη για τη βιομηχανία και καύσιμο για παραγωγή ενέργειας.
Την ίδια στιγμή στη χώρα μας τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και τα βήματα βελτίωσης παραμένουν επί πολλά έτη, λίγα και νωθρά. Η Ελλάδα κρατά το αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη, με το συντριπτικό ποσοστό των απορριμμάτων να καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, ενώ μόλις το 20% ανακυκλώνεται, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνά το 50%.
Τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, οι πολιτικές ευθύνες τις ολιγωρίας αυτής δεν είναι αόριστες. Είναι συγκεκριμένες και έχουν ονοματεπώνυμο.

Δυστυχώς, η Αχαΐα δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μάλλον, θλιβερό κανόνα. Η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων καθυστέρησε τραγικά. Οι αργοπορίες στην ολοκλήρωση των μελετών και οι τριβές για την χωροθέτηση των μονάδων, είχαν ως αποτέλεσμα η περιοχή μας να μείνει πίσω σε ότι αφορά την διαχείρισης και επεξεργασία των απορριμμάτων.

Εάν δεν επιτευχθούν εγκαίρως οι στόχοι ανακύκλωσης, κινδυνεύουμε με τσουχτερά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι έτσι θα έχουμε ακόμα έναν παράγοντα καθυστέρησης, την στιγμή που μόλις πριν λίγους μήνες, καταφέραμε να έχουμε τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού.
Η Νέα Δημοκρατία υλοποιεί με συνέπεια και ταχύτητα τις δεσμεύσεις της για Πράσινη, Βιώσιμη Ανάπτυξη και είναι επιτακτική ανάγκη οι Δήμοι της Αχαΐας να προχωρήσουν με τον ίδιο ρυθμό. Να μην ξαναδούμε τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που ζήσαμε στην Αιγιαλεία. η οποίες ευτυχώς αμβλύνθηκαν, με την αποτελεσματική παρέμβαση της Κυβέρνησης στις πρώτες κιόλας μέρες διακυβέρνησής της.

Τους τελευταίους μήνες, τα αρμόδια Υπουργεία θεσμοθέτησαν σημαντικές παρεμβάσεις, που προάγουν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία και αναγάγουν το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε κεντρική εθνική πολιτική. Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, προστασίας του Περιβάλλοντος, βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής, αλλά και ενίσχυσης της Εθνικής Οικονομίας.

Ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε σύγχρονες και καινοτόμες πολιτικές, για να εξασφαλίσουμε το σταθερό μέλλον της Ελλάδας για τις επόμενες γενιές και είναι χαρακτηριστικό, πως το 1/3 των πόρων από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», κατευθύνεται προς την Πράσινη Μετάβαση.
Είναι ευθύνη μας να χτίσουμε τώρα, τα θεμέλια για ένα πιο καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.