Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου (8 με 9 του νέου μήνα) είναι να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιδότησης που έχει ετοιμάσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που εντάσσεται στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και είναι αντίστοιχο με αυτό που είχε βγει πριν από μερικούς μήνες, τον περασμένο χειμώνα που είχε ακριβώς τον ίδιο στόχο. 

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να δώσει μία μικρή ανάσα στην αγορά και στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις προσδοκίες και να είναι εκατοντάδες.

Βλέπετε, όπως και το προηγούμενο του, τα ποσά που θα δοθούν θα είναι με την μορφή επιχορήγησης, κατά συνέπεια δεν θα είναι επιστρεπτέα και έτσι οι επαγγελματίες τα ποσά που θα πάρουν δεν θα είναι αναγκασμένοι να τα επιστρέψουν πίσω.

Όμως το ζήτημα είναι ότι το ποσό που θα δοθεί συνολικά είναι ακόμα πιο μικρό από αυτό του πρώτου προγράμματος, δεν θα ξεπερνάει τα 20.000 ευρώ, θα αφορά σχεδόν όλους τους ΚΑΔ και τα χρήματα που προβλέπονται να δοθούν θα είναι για όλες τις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας.

Μικρό το πόσο, μεγάλες οι ανάγκες

«Όποιος προλάβει τον Κύριο είδε, κοινώς…» σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος, χωρίς όμως να αναιρεί τη σημασία του προγράμματος και την ανάσα που θα δώσει.

«Σίγουρα θα δώσει ανάσα, όμως, είναι αδύνατον να καλύψει έστω και ένα μικρό μέρος των αναγκών των επιχειρήσεων, μπροστά στον κυκεώνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Είναι ένα πρόγραμμα που θα έπρεπε να είχε τρέξει και είναι σίγουρο ότι θα αφήσει αρκετές ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις απ' έξω, όχι εξαιτίας της αυστηρότητας των όρων του που αυτή τη φορά θα έλεγα ότι είναι χαλαροί, αλλά λόγω του μικρού ποσού που δίνεται».

Οι κατηγορίες και τα χρήματα

Το πρόγραμμα αυτό αφορά επιχειρήσεις εστίασης, εμπορικά μαγαζιά, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, επιστημονικά γραφεία κτλ και είναι χωρισμένο σε τρεις βασικές κατηγορίες.

Στις ατομικές επιχειρήσεις που θα πάρουν από 500 ευρώ, ενώ από εκεί και πέρα υπάρχουν αυτές που προβλέπεται να επιδοτηθούν με 1.000 ευρώ και αυτές που θα αποκομίσουν τα ποσά των 2.000 ή των 3.000 ευρώ.

Μοναδικό κριτήριο είναι η απόδειξη για κάθε επιχείρηση της μείωσης του τζίρου της και να ήταν στους δικαιούχους του πρώτου προγράμματος όπου δόθηκαν συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ.