Ένα ισχυρό μήνυμα έστειλαν οι γυναίκες από 20 μέχρι 30 ετών της περίοδο της καραντίνας, καθώς σε στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ήταν εκείνες που με την συμμετοχή τους κατάφεραν να κρατήσουν όρθια την εθελοντική αιμοδοσία, όπου εξαιτίας του εγκλεισμού και της μη συμμετοχής, παρατηρούνταν σημαντικές ελλείψεις στα αποθέματα του πολυτιμότερου αγαθού, όπως είναι το αίμα για κάθε άρρωστο.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται από το protothema.gr λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση της διήμερης εθελοντικής αιμοδοσίας, που διοργανώνει για τις 28 και 29 Ιουλίου το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στο Μετρό του Συντάγματος από τις 15:00 έως τις 20:00.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα: Θερμομέτρηση κατά την είσοδο, χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό), αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας, τήρηση των αποστάσεων και τηλεφωνικά ραντεβού προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.
Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 213 2146716 και 213 2146726 (από 22/7 έως 27/7, 9:00-15:00).

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του εθνικού κέντρου αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας
κατά ποσοστό 60% οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα και τις εκκλήσεις για εθελοντική αιμοδοσία τις μέρες της καραντίνας :

«Οι γυναίκες μέσα στην καραντίνα έδειξαν περισσότερο ευαισθητοποιημένες στην εθελοντική αιμοδοσία σε σχέση με τους άνδρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε σε ποσοστό πάνω από 60% γυναίκες έδωσαν αίμα και στήριξαν την όλη προσπάθεια. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και στις εκκλήσεις που έγιναν» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ και προσθέτει :

«Μπορεί η καραντίνα και η τηλεργασία να δημιούργησαν μια δυσκολία, η οποία αποτυπώθηκε δραματικά και στα αποθέματα αίματος, ωστόσο οι γυναίκες κατάφεραν να κρατήσουν την προσπάθεια μας για αιμοδοσία όρθια. Στο κάλεσμα του ΕΚΕΑ είδαμε ότι οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση γιατί ήταν προφανώς πιο ευαισθητοποιημένες. Είχε καταρρεύσει το σύστημα της αιμοδοσίας και έπρεπε να κάνουμε μια πιο ατομική προσέλκυση γι αυτό και τα μηνύματα ήταν πιο ισχυρό. Έπρεπε να βοηθήσουμε τον κόσμο να ξεπεράσει τον φόβο για μια δραστηριότητα που είναι κοινωνικά αναγκαία και απαραίτητη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΕΑ, το προφίλ των γυναικών που συμμετείχαν σύσσωμες στην εθελοντική αιμοδοσία ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών εξηγεί ο επιστημονικός διευθυντής του ΕΚΕΑ Κώστας Σταμούλης :

«Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην εθελοντική αιμοδοσία καθ όλη την διάρκεια της καραντίνας παρατηρήσαμε πως ήταν κυρίως νέες. Ήταν μεταξύ 20 με 30 χρονών, αλλά και γενικότερα στις εκκλήσεις που κάναμε για συμμετοχή στις εθελοντικές αιμοδοσίες, είδαμε πως πήρε μέρος νέος κόσμος, που μέχρι πρότινος δεν είχε έρθει ξανά σε επαφή με το σύστημα της αιμοδοσίας παλαιότερα» λέει ο Κώστα Σταμούλης και προσθέτει :

«Το μήνυμα που στείλαμε στον κόσμο άγγιξε περισσότερο το γυναικείο και νεανικό κοινό και αυτό λέει πολλά. Είναι ενθαρρυντικό αυτό που συνέβη γιατί μην ξεχνάμε ότι το παραδοσιακό μοντέλο των αιμοδοτών χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει και κάποιοι νεότεροι επιβάλλεται να πάρουν την σκυτάλη».