Μέσα στις επόμενες ώρες "πέφτουν" οι υπογραφές και ξεκινάει η έναρξη του προγράμματος του κατ’ οίκον εμβολιασμού, μέσα από την συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, των δήμων της Αχαΐας, της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος, της 6ης ΥΠΕ, αλλά και άλλων φορέων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα για να προχωρήσει απαιτεί τον σωστό συντονισμό και την άψογη συνεργασία μεταξύ των φορέων, έτσι ώστε να καταγραφούν όλα τα άτομα από τις διάφορες υποκατηγορίες που είναι να συμμετάσχουν, αλλά και να μην χαθεί κανένα εμβόλιο.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι τα άτομα που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν μπορούν να βγουν έξω από το σπίτι τους, δυσκολεύονται στην μετακίνηση τους και δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε να κάνουν το εμβόλιο τους σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα του νομού.

Οι υποκατηγορίες αυτές είναι αρκετές. Τα άτομα από το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", ασθενείς που αντιμετωπίζουν διάφορα ψυχιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα, τραυματίες που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το κρεβάτι τους, ηλικιωμένοι που έχουν μεταφορικό μέσο, αλλά και κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών της Αχαΐας. 

Ο τρόπος καταγραφής τους μπορεί να γίνει είτε μέσα από αίτηση που μπορεί να κάνει ο προσωπικός τους γιατρός στην ειδική πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί για αυτόν τον σκοπό στην επίσημη σελίδα για τα εμβόλια, είτε για τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέσα από τους διαφόρους φορείς που εμπλέκονται στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου, ο συντονισμός, οι διαδικασίες και η οργάνωση μεταξύ των φορέων, δείχνει να είναι άψογος και αυτό αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για την εξέλιξη του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων του.

Στόχος είναι να τεθεί στην εμβολιαστική διαδικασία ακόμα και το κομμάτι αυτού του πληθυσμού που αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες, να ανέβει έτσι το ποσοστό του τείχους της ανοσίας και να θωρακιστούν από τον ιό και αυτά τα άτομα που προέρχονται κυρίως από ευάλωτες ομάδες.

Το πρόγραμμα θα "τρέξει" όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά σε όλους της δήμους της Αχαΐας, ενώ μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί, δείχνοντας ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό τους 30 άτομα από την αχαϊκή πρωτεύουσα, 20 άτομα από τα Καλάβρυτα και άλλα 20 άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα και άσυλα της περιοχής.

Από πλευράς ιατρών που θα βρίσκονται στις κινητές μονάδες εμβολιασμού και θα προχωρούν την όλη διαδικασία, έχουν δηλώσει συμμετοχή εννέα μέλη του ιατρικού συλλόγου από τα οποία έχουν υπογράψει τα τέσσερα.

Το πρόγραμμα πάντως θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την μικρή συμμετοχή των γιατρών αφού αυτό που μετράει για την υλοποίηση του είναι κυρίως η οργάνωση και ο σωστός συντονισμός.