Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό θέατρο καθώς έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, η σπουδαία ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου. Η μεγάλη κυρία του θεάτρου άφησε την τελευταία της πνοή το μεσημέρι μετά από έμφραγμα που υπέστη.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Από το 1971 και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διέμεινε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως ηθοποιός.

Το όνομα της Μάγιας Λυμπεροπούλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία του ΔΗΠΕΘΕ, αφού η ηθοποιός υπήρξε η καλλιτέχνιδα που ανέλαβε τα ινία του Θεάτρου από τη μέρα που δημιουργήθηκε, ως Δημοτικό Θέατρο Πάτρας, το 1988.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση μοιράστηκε στην αρχή με τον Βίκτωρα Αρδίτη και συνέχισε με τη μετεξέλιξη του θεάτρου στη σημερινή του μορφή, ως ΔΗΠΕΘΕ.

Η πρώτη παράσταση του θεάτρου "Η Μαρκησία ντε Σαντ" του Μισίμα, φέρει την καλλιτεχνική σφραγίδα της Μάγιας Λυμπεροπούλου αφού είχε την σκηνοθετική της υπογραφή.

Η εναρκτήρια παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. "Γυάλινος Κόσμος" του Τενεσί Ουίλιαμς, από την Μάγια Λυμπεροπούλου ξεχώρισε για την ποιότητά της, όπως και οι «Μικροαστοί» του Μαξίμ Γκόργκι και η «Τριλογία των παραθεριστών» του Κάρλο Γκολντόνι.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου παρέμεινε στο τιμόνι του θεάτρου έως το 1993, οπότε και τη διαδέχτηκε ο Νίκος Αρμάος.

Είχε συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις παραστάσεις «Ο θείος Βάνιας», «Οι δούλες», «Ιλιάδα», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Πάθος», «Φάουστ», «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» κ.α.