Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας στην Πάτρα, την Πέμπτη 22.7, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης ενάντια στο κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων.

Στελέχη και μέλη του κόμματος βρέθηκαν μπροστά από τραπεζικά υποκαταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας και προχώρησαν στην ενημέρωση των εργαζομένων και των πελατών των υποκαταστημάτων καθώς και των πολιτών και των επαγγελματιών του κέντρου της πόλης για την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο νέο κύμα κλεισίματος τραπεζικών υποκαταστημάτων.

"Κλείνουν 96 καταστήματα τραπεζών σε όλη τη χώρα. Δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα:

α. στις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, παραμεθόριες, ορεινές περιοχές, νησιά.

β. στους παραγωγικούς και άλλους τοπικούς φορείς της οικονομίας

γ. στους εργαζόμενους


Και προχωρούν σε αυτή τη επιλογή παρά το ότι σύμφωνα με έρευνα της ΟΤΟΕ που δημοσιεύθηκε το 2020 στην Ελλάδα το 2019 είχαμε μόλις 19,2 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι 38,8 καταστημάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ιταλία, 34,3 στη (ανεπτυγμένη ψηφιακά) Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία και 49,7 στην Ισπανία.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην ευρωζώνη ένας στους 185 κατοίκους.

Οι Διοικήσεις των τραπεζών προχωρούν στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή σε ακριτικές, νησιωτικές και ορεινές περιοχές τις καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την ψαλίδα οικονομικής ανάπτυξης ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια.

Προχωρούν σε αυτή την ενέργεια έχοντας ήδη αποκλείσει την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Χρησιμοποιούν την ψηφιοποίηση ως δικαιολογία για να θέσουν στο περιθώριο χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν και δε μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη δυστυχώς δε φτάνει στο σημείο να αναγνωρίσει ότι οι τράπεζες ως επιχειρήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο και θα πρέπει να έχουν στρατηγική τους επιλογή την βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου και της ποιότητας ζωής. Ειδικά όταν αυτό το κοινωνικό σύνολο τις έχει στηρίξει με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Επίσης είναι μεγάλος ο αριθμός των καταστημάτων που κλείνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε μια εποχή που λόγω πανδημίας και μέτρων αποφυγής συνωστισμού θα φαινόταν λογικό να ανοίξουν και όχι να κλείσουν καταστήματα ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες ουρές πολιτών έξω από αυτά.

Αδιαφορούν για τους εργαζομένους οι οποίοι έχουν να … διαλέξουν ανάμεσα στην «εξαναγκαστική» εθελουσία έξοδο και την απόλυση. Μετά τις σωρηδόν απολύσεις των εργολαβικών τραπεζοϋπαλλήλων, οι απολύσεις από το τακτικό προσωπικό θα αυξήσουν τα ποσοστά της ανεργίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα 340 εκ. ευρώ τραπεζικό χρέος, έχει αδυναμία να θέσει όρους στις τράπεζες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Έχει ήδη νομοθετήσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη και κοροϊδεύει τους πολίτες -δια υπουργικών χειλέων- με ψεύτικες υποσχέσεις ότι δε θα κλείσει τραπεζικό κατάστημα σε έδρα δήμου (!). Με την ΝΔ στην κυβέρνηση οι τράπεζες που διασώθηκαν με κρατικό χρήμα, παραδίδονται στα χέρια ιδιωτών με μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου. Είναι αυτές οι Διοικήσεις που αποφασίζουν το κλείσιμο των καταστημάτων, τον οικονομικό μαρασμό των τοπικών κοινωνιών και την έξοδο εργαζομένων στην ανεργία.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, βρίσκονται οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, όπως:

«Το δημόσιο, ως μέτοχος των τραπεζών, χωρίς πια μνημονιακές δεσμεύσεις, θα ασκήσει τα δικαιώματά του στη διοίκηση, για μια πιο ορθολογική πολιτική στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων».

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, βρίσκονται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ για την εργασία όπως: η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη που διευκολύνει τις απολύσεις.

Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων ενισχύει τις Ανισότητες

Για ένα Τραπεζικό Σύστημα που εξυπηρετεί την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΟΧΙ τα Μεγάλα Επιχειρηματικά Συμφέροντα" αναφέρει η ανακοίνωση.