Το Ιράν άνοιξε τον πρώτο του τερματικό σταθμό πετρελαίου στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, που θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποφύγει τη χρήση της θαλάσσιας διαδρομής του Στενού του Χορμούζ που είναι το επίκεντρο περιφερειακής έντασης για δεκαετίες.

«Είναι μια στρατηγική κίνηση και ένα σημαντικό βήμα για το Ιράν. Θα διασφαλίσει τη συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου μας», είπε ο Ροχανί σε μια ομιλία που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Σήμερα, το πρώτο φορτίο 100 τόνων πετρελαίου φορτώνεται έξω από το Στενό του Χορμούζ. Αυτό δείχνει την αποτυχία των κυρώσεων των ΗΠΑ».

Ο Ροχανί είπε πως το Ιράν σκοπεύει να εξάγει ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bpd) από το Μπαντάρ ε-Τζασκ, ένα λιμάνι στην ακτή του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, νότια των Στενών του Χορμούζ. Το Ιράν απειλεί συχνά να μπλοκάρει το Στενό, αν οι εξαγωγές πετρελαίου του διακοπούν λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ που επανέφερε η Ουάσινγκτον πριν από τρία χρόνια, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με έξι μεγάλες δυνάμεις.

Από το Στενό διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου

Η Τεχεράνη και η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν διεξάγουν έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη από τις αρχές Απριλίου για αναβίωση της συμφωνίας, βάσει της οποίας το Ιράν είχε συμφωνήσει να περικόψει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων.

Το Στενό είναι ένας στενός δίαυλος στην είσοδο του Κόλπου μέσω από του οποίου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου από παραγωγούς της Μέσης Ανατολής προς αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και αλλού. Έχουν υπάρξει κατά καιρούς αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο επίλεκτο σώμα του Ιράν Φρουροί της Επανάστασης και τον στρατό των ΗΠΑ στην περιοχή.