Σε κακή κατάσταση παραμένουν οι σκάλες του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες είναι να βγει στον "αέρα" ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση και τη συντήρηση τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετούς συμπολίτες που αναγκάζονται και τις ανεβαίνουν ή τις κατεβαίνουν καθημερινά, κάτι πρέπει να γίνει άμεσα αφού έχουν φτάσει να είναι επικίνδυνες.

Είναι γνωστό ότι μια γυναίκα τις προάλλες όταν θέλησε να κατέβει τις σκάλες της Γεροκωστοπούλου, γλίστρησε και έσπασε το πόδι της. Τα σκαλιά εκεί έχουν φθαρεί από την χρήση και από τον χρόνο και έχουν πάρει μία τέτοια κλίση που σε ορισμένα σημεία νομίζεις ότι κάνεις "πατινάζ".

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις σκάλες της Αγίου Νικολάου. Εκεί σε αρκετά σημεία τα κιγκλιδώματα έχουν βγει έξω και μπορεί εύκολα να βάλουν τρικλοποδιά σε έναν πεζό που έχει αποφασίσει να τα ανέβει ή να τα κατέβει.

Στην Πατρέως δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα στα σκαλιά, όμως, τα μάρμαρα έχουν φθαρεί σε μεγάλο βαθμό και το να κατέβεις από τις σκάλες αυτές είναι ένα ρίσκο που μπορεί να μην σου βγει σε καλό.

Όσο για την Τριών Ναυάρχων; Εκτός των προβλημάτων συντήρησης που έχουν οι σκάλες είναι αρκετά βρώμικες, έχοντας μόνιμα σημάδια από αποφάγια, από ούρα και από διάφορα άλλα απορρίμματα που κάνουν την κατάσταση αντιαισθητική για να την διασχίσει κανείς.


Όλα αυτά, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, θα τελειώσουν αφού το έργο της συντήρησης και της αναβάθμισης τους, είναι εντός του ευρύτερου έργου για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας. Θεωρούνται, άλλωστε, τοπόσημα που ενώνουν την άνω και την κάτω πόλη.

Η εργολαβία για τις σκάλες, η τρίτη εργολαβία του συγκεκριμένου έργου, αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Το έργο έχει προϋπολογισμό 250.000 ευρώ και με την ολοκλήρωση του οι σκάλες θα αποκτήσουν την παλιά τους αίγλη και αισθητική.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εργασίες θα επιτηρούνται και από κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΥΠ.ΠΟ. αφού και οι τέσσερις σκάλες θεωρούνται νεότερα μνημεία της Πάτρας.

Μνημεία που η πόλη εδώ και δεκαετίες έχει αφήσει στην τύχη τους. Οπότε είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε την έναρξη των εργασιών ενός έργου που η Πάτρα έχει ανάγκη. Μέχρι τότε όμως;