Με 439 ενεργά κρούσματα στην Πάτρα, με 521 στην Αχαΐα, με ένα ποσοστό θετικότητας στον νομό που φτάνει το 1,57% και την διασπορά να εξαπλώνεται συνεχώς, όλα δείχνουν ότι η περιφερειακή ενότητα θα έχει έναν δύσκολο Αύγουστο από υγειονομικής πλευράς.

Τα 81 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη ήταν για την Αχαΐα ένα από τα αρνητικά ρεκόρ του μήνα που έθεσαν σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές και που δείχνουν ότι η περιοχή βρίσκεται ξανά σε ένα οριακό σημείο.

Η κατάσταση βέβαια δεν έχει ξεφύγει. Όμως είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο που χρειάζεται μεγάλή προσοχή, αφού θα κρίνει το πώς θα φτάσουμε στον Σεπτέμβριο και στο ερχόμενο φθινόπωρο που είναι και το μεγάλο ερωτηματικό για πολλούς.

Ο φόβος όλων είναι ένα ενδεχόμενο τοπικό lockdown από το φθινόπωρο και μετά, σε περίπτωση που η έξαρση των κρουσμάτων δεν έχει ένα στοπ, κάτι που θα είναι απόλυτα καταστροφικό για την οικονομία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι μοναδικοί τρόποι για να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο είναι η τήρηση των μέτρων, στους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και η αύξηση του ρυθμού των εμβολίων για να κτίσουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας εν όψει του χειμώνα.

Πάντως, η μεταδοτικότητα του νέου κύματος του ιού είναι δεδομένη και η αύξηση των κρουσμάτων είναι σίγουρη, όσο πιστή και αν είναι η τήρηση των μέτρων. Ήδη η μετάλλαξη Δέλτα έχει εισχωρήσει στην ανοικτή κοινότητα της Πάτρας και της Αχαΐας αφού έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε κρούσματα από το συγκεκριμένο στέλεχος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο Ιούλιος να κλείσει με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Αχαΐα και αυτό το νούμερο να σταθεροποιηθεί – πάντα σε τοπικό επίπεδο – και για τη συνέχεια του καλοκαιριού.

Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να ζήσουμε μέσα στο καλοκαίρι μια επανάληψη του τρίτου κύματος που ζήσαμε την περασμένη άνοιξη όταν μέσα σε ένα τρίμηνο (Φεβρουάριος, Μάρτιος και Απρίλιος) ξεπεράσαμε τα 7.000 κρούσματα.  

Η προστασία του εμβολίου

Όμως υπάρχει μία μεγάλη διαφορά.

Οι εμβολιασμοί φαίνεται ότι έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό την νοσηρότητα του ιού σε όλες τις ηλικίες, τόσο στους μεγάλους, όσο και στους μικρότερους και πλέον είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει μία αντίστοιχη πίεση στα νοσοκομεία της Πάτρας σαν και αυτή που είχαν ζήσει τον περασμένο Μάρτιο, όταν το δημόσιο σύστημα υγείας κόντεψε να λυγίσει από την έξαρση της πανδημίας.

Μέχρι ώρας πάντως τα κρούσματα κατά την διάρκεια του Ιουλίου έχουν ξεπεράσει τα 1.000 και ο μήνας φαίνεται ότι θα κλείσει για την Αχαΐα με πάνω από 1.500-1.600 μολύνσεις στο σύνολο τους.