Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και του εμβολιαστικού προγράμματος μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικορβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως είπε στο MΕGA το πρωί της Πέμπτης, στην χώρα μας καταγράφεται μία μείωση, ωστόσο μικρή, του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων. Όπως είπε δε, σε κάποιες περιοχές υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στους ηλικιωμένους, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για αύξηση των διασωληνώσεων.

«Η εξέλιξη της επιδημίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας, το πόσο γρήγορα θα γίνει ο εμβολιασμός και την τήρηση των μέτρων. Δεν είναι μοιραίο να έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά δεν είναι και κάτι που μπορούμε να αποκλείσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Στην συνέχεια μιλώντας για τον εμβολιασμό υποστήριξε πως «πολλές φορές η μεγάλη πίεση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχει υποχρεωτικότητα σε πολλά πράγματα στη ζωή μας. Παγκοσμίως έγιναν εκατομμύρια εμβολιασμοί χωρίς σοβαρές παρενέργειες».

Και συνέχισε: «Ο κόσμος πρέπει να πειστεί για την ασφάλεια του εμβολίου και την ηθική υποχρέωση που έχουμε ως κοινωνία να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο. Δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα όπως τέθηκε ως ζήτημα. Είναι μια συζήτηση που έφυγε από τον στόχο. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος. Εφόσον σου ανατίθεται να περιποιηθείς έναν ηλικιωμένο ευάλωτο, οφείλεις να είσαι εμβολιασμένος».

Τέλος, σημείωσε ότι το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση και τον θάνατο, ενώ σχετικά με το αν και πότε θα γίνει τρίτη δόση εμβολίου, είπε ότι αυτή μπορεί να συμβεί μετά τον Σεπτέμβριο.