Στην υπογραφή του καταστατικού για την ίδρυση και λειτουργία της υπό σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Δ1, στην οποία είναι ιδρυτικά μέλη ο Δήμος Αιγιαλείας και η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης η αντιδήμαρχος κα Μαρία Γιδά και η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ κα Διαμάντω Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη, εκπροσωπώντας τον Δήμο Αιγιαλείας σε αυτή την σπουδαίας σημασίας «ενεργειακή συμμαχία» που υλοποιείται σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία με τις φροντίδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι επτά ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας διαμορφώνουν ένα «μέτωπο» συνεργασίας που έχει στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Με άλλα λόγια, αποσκοπεί στο να απεγκλωβίσει τον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, από το σημερινό δυσβάσταχτο ενεργειακό βάρος που υφίστανται σήμερα, με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον πόρων και την κατ’επέκτασιν τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως τονίστηκε τόσο από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη όσο και από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας κ. Λάμπρο Δημητρογιάννη, ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία επτά ενεργειακών κοινοτήτων από τις οποίες θα επηρεαστούν θετικά πάνω από 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σε 11 διαφορετικούς δήμους (μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αιγιαλείας), εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Οι ενεργειακές κοινότητες θα αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder στην περιοχή του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων και το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, μιλά για μια πρωτοποριακή αναπτυξιακή πρωτοβουλία με πρωταγωνίστρια την τοπική αυτοδιοίκηση: «Αυτού του είδους οι συνέργειες μόνο οφέλη γεννούν για τον τόπο καθώς καταπολεμάται η ενεργειακή ‘φτώχεια’ μέσα από ένα ‘πράσινο’ έργο στο οποίο, με πολλή αισιοδοξία αλλά και μεγάλο αίσθημα ευθύνης για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές, συμμετέχει και ο Δήμος Αιγιαλείας. Είμαστε πλέον ώριμοι και έτοιμοι για τα επόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν αποφασιστικά την κοινωνία μας στο καλύτερο μέλλον που της αξίζει» αναφέρει ο κ. Καλογερόπουλος.

Σημειώνεται πως μετά τη σημερινή υπογραφή, αναμένεται να κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτημα δανειοδότησης για τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου και ακολούθως να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, εκτός από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, μιας και το έργο εντάσσεται στους επιλέξιμους στόχους του νέου ΕΣΠΑ.