600 παιδιά παίρνουν μέρος στις φετινές παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου που διεξάγονται, στην Πλαζ της Πάτρας και στα Ροϊτικά, σε δύο ειδυλλιακούς χώρους, δίπλα στην θάλασσα.

Οι κατασκηνώσεις είναι χωρισμένες σε τρεις περιόδους στην κάθε μία από τις οποίες παίρνουν μέρος 200 παιδιά (150 στην Πλαζ και 50 στα Ροϊτικά), έχοντας ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου ολοκληρώνοντας στις 13 Αυγούστου. Αυτή την χρονική στιγμή βρισκόμαστε έτσι στην δεύτερη κατασκηνωτική περίοδος που ξεκίνησε από τις 16 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 30 του μήνα.

Τα παιδιά στις κατασκηνώσεις του δήμου έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν ποικίλους τομείς από το θέατρο και τη μουσική έως και το θέατρο σκιών, το καρναβάλι και η ζωγραφική.

Παράλληλα, μέσα από τον αθλητισμό και τις δράσεις του, τα διάφορα παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας και σκέψης, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν το αίσθημα της κοινωνικοποίησης τους, να αποκτήσουν φίλους, να δεθούν μεταξύ τους και να αισθανθούν πράγματα που μόνο οι κατασκηνώσεις μπορεί να τους δώσουν.

Εξάλλου, στα προγράμματα περιλαμβάνεται και η ανάδειξη κοινωνικών ζητημάτων μέσα από ειδικές παρουσιάσεις και δράσεις, ζητήματα που αφορούν το σεβασμό στο αντίθετο φύλο, την καταπολέμηση του bullying, της βίας και των ναρκωτικών, αλλά και της αγάπης για τα ζώα.

Οι παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου έχουν εξελιχθεί σε θεσμό τα τελευταία χρόνια από την δημοτική αρχή. Φέτος το πρόγραμμα "τρέχει" ο Κοινωνικός Οργανισμός και το Πάρκο των Εκπαιδευτικών Δράσεων που ανήκει στην αντιδημαρχεία Παιδείας και Αθλητισμού.

Στόχος των ανθρώπων του δήμου που ασχολούνται με τις παιδικές κατασκηνώσεις είναι να πετυχαίνουν τη βελτίωση τους από χρόνο σε χρόνο. Συνέπεια αυτού είναι οι αιτήσεις να αυξάνονται κάθε φορά και ήδη για τη φετινή χρονιά οι θέσεις είχαν κλείσει και για τις τρεις κατασκηνωτικές περιόδους από αρκετά νωρίς.


Τρία γεύματα και μεταφορά

Τα παιδιά που παίρνουν μέρος στις κατασκηνώσεις του δήμου ξεκινούν το πρόγραμμα από τις 8 το πρωί και το ολοκληρώνουν στις 14:30 το μεσημέρι, όπου και επιστρέφουν στο σπίτι τους, χωρίς να μένουν εκεί. 

Μέσα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τρία γεύματα, το πρωινό, το δεκατιανό και το μεσημεριανό τα οποία έχουν καταρτιστεί ανά μέρα και εβδομάδα από ειδική ομάδα διατροφολόγων, βάση της σωστής ανάπτυξης που θα πρέπει να έχουν. 

Η έλευση και η αναχώρηση των παιδιών από τους χώρους των κατασκηνώσεων γίνεται με λεωφορεία που έχει μισθώσει ο δήμος Πατρέων, τα οποία εκτελούν δρομολόγια σε πολλές περιοχές της Πάτρας, γλιτώνοντας έτσι τις οικογένειες τους από το κόστος της μετακίνησης τους.

Κατά την διάρκεια της μεταφοράς τους, αλλά και της διαμονής τους στους χώρους των κατασκηνώσεων λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία κατά του ιού, ενώ το σύνολο σχεδόν των δράσεων πραγματοποιείται σε εξωτερικούς και όχι εσωτερικούς χώρους. 

Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι συμμετοχή των παιδιών είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για τους γονείς τους.