Με τον φόβο να επιστρέψουν από τη Μύκονο προτού καν φτάσουμε τον Αύγουστο και στα μέσα της καλοκαιρινής σεζόν ζουν εδώ και ορισμένες ημέρες οι δεκάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις του νησιού των ανέμων.

Ανάμεσα τους αρκετοί Πατρινοί που τα τελευταία χρόνια εργάζονται κάθε καλοκαιρινή σεζόν στη Μύκονο που αποτελεί την κορυφή της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας και το βαρόμετρο για την ελληνικό τουρισμό.

Η είδηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει πίσω τα μέτρα που ανακοίνωσε για το νησί εξαιτίας της εξάπλωσης της διασποράς του ιού τους ανακούφισε εν μέρη, όμως γνωρίζουν ότι αν υπάρξει ένα νέο lockdown ή έστω μία μικρή παράταση του, τότε είναι αρκετά πιθανό να χάσουν τις δουλειές τους.

Σύμφωνα με την Πατρινή Ειρήνη Αντωνοπούλου που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στη Μύκονο στον τομέα των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να πάρει άμεσα πίσω τα μέτρα, έτσι ώστε να σταματήσουν οι ακυρώσεις των κρατήσεων που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα τουριστικά καταλύματα του νησιού.

«Αυτό που γίνεται στη Μύκονο έχει δυσαρεστήσει σε μεγάλο βαθμό τους τουρίστες. Δεν υπάρχει μουσική και εστιατόρια και μετά τις 1 το βράδυ κλείνουν όλα. Οι τουρίστες εκπλήσσονται με αυτήν την κατάσταση αφού το νησί είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για τα πάρτι.

Ευτυχώς μέχρι ώρας οι ακυρώσεις αναλογικά με αυτή την κατάσταση που υπάρχει δεν είναι μεγάλες. Φτάνουν έναν ποσοστό του 30%. Αν όμως δεν πάρουν άμεσα πίσω τα μέτρα που ανακοίνωσαν τότε σίγουρα το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες».


Μηδέν οργάνωση από πλευράς κράτους

Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ελπίζουν έτσι τα ρεπορτάζ που μιλούν για παύση των μέτρων να ευσταθούν.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Αντωνοπούλου η διασπορά και το θέμα της προστασίας κατά του ιού δεν έχει να κάνει τόσο με το νησί, την εκεί αγορά και τις επιχειρήσεις του, αλλά κυρίως με τους παράγοντες εκείνους προτού φτάσουν οι επισκέπτες στη Μύκονο.

«Είδατε τι γίνεται στα καράβια που έρχονται στη Μύκονο. Η ίδια κατάσταση υπάρχει κα στο αεροδρόμιο. Γενικότερα δεν υπάρχει οργάνωση από πλευράς κράτους.

Γίνεται σε ένα νησί που ξέρεις ότι το καλοκαίρι θα ξεπεράσει τους 50.000, σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες να μην έχεις ένα νοσοκομείο, γνωρίζοντας ότι υπάρχει το θέμα του ιού;

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο το νησί είχαν ορίσει μόλις ένα ξενοδοχείο για κόβιντ υποθέσεις. Με ποιο σκεπτικό; Δεν μπορείς να κατηγορείς ένα νησί για την εξάπλωση του ιού όταν εσύ δεν έχεις κάνει τα αυτονόητα».


"Μόνο στη Μύκονο κολλάει ιός;"

Από την άλλη είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι τουρίστες όταν έρχονται στην Μύκονο, το μόνο που δεν σκέφτονται είναι τον κορωνοϊό και γενικότερα δεν προσέχουν.

«Το γνωρίζουμε αυτό. Όμως τα περισσότερα καταστήματα στη Μύκονο εφάρμοσαν το μέτρο με τους καθιστούς και ήταν ελάχιστα εκείνα που παραβίασαν το νόμο. Μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Και από τα λίγα την πληρώνουν τα πολλά. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω, γιατί κλείνεις την Μύκονο, την… Μέκκα του ελληνικού τουρισμού, όταν γνωρίζεις ότι προσφέρει πολλά στην οικονομία και ότι εργάζονται σε αυτή τόσοι και τόσοι εργαζόμενοι, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να έχει εμβολιαστεί;

Μόνο στη Μύκονο υπάρχουν κρούσματα; Μόνο στη Μύκονο κολλάει ο ιός; Είναι γνωστό ότι αρκετά από τα κρούσματα που χρεώνονται στη Μύκονο είναι επισκέπτες άλλων νησιών που κάνουν το τεστ εδώ που υπάρχει αεροδρόμιο.

Όμως σίγουρα τα κρούσματα είναι πολλά, αυτό είναι γεγονός. Αλλά από την άλλη η λύση δεν είναι το να καταστρέψεις την οικονομία ενός νησιού που αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφήμιση της χώρας σου στον τουρισμό».


Τα έχει πάει αρκετά καλά μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με την Ειρήνη Αντωνοπούλου μέχρι τώρα η τουριστική κίνηση πήγαινε ρολόι στη Μύκονο, υπήρχε αρκετός κόσμος και τα πράγματα ήταν καλύτερο ακόμα από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες.

Όμως το κλείσιμο του νησιού, έστω και αν η κυβέρνηση το πάρει πίσω, θα στοιχίσει. «Είναι σίγουρο ότι θα στοιχήσει. Ήδη τις μέρες αυτές η κατάσταση έχει φρενάρει. Ας ελπίσουμε μόνο να μην στοιχίσει σε μεγάλο βαθμό. Για αυτό και είναι ανάγκη να πάρουν άμεσα πίσω τα μέτρα για το lockdown».

Η ίδια έχει συμφωνήσει με την επιχείρηση στην οποία εργάζεται να δουλέψει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Πλέον δεν γνωρίζει καν αν δουλέψει όλο τον Αύγουστο. Και σαν και αυτή είναι δεκάδες ακόμα άνθρωποι που εργάζονται στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες.