Ένα νέο εμπορικό κέντρο προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός έργου που ήδη έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου.

Πρόκειται για την αναβάθμιση και ανακαίνιση του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου, ένα έργο που είναι να δώσει μια άλλη πνοή στη νότια Πάτρα και να αναμορφώσει τις νότιες συνοικίες της πόλης.

Η συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου είναι συγκεκριμένη, περιλαμβάνει έργα που έχουν να κάνουν κυρίως με την αναψυχή, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, αλλά και την ανάδειξη του πολιτισμού και της βιομηχανικής κληρονομιάς της Πάτρας.

Το έργο με την αλλαγή της κυβέρνησης είχε "παγώσει", όμως, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα που φέρνει και πάλι την αναβάθμιση του πρώην εργοστασίου στο προσκήνιο. 

Με μία όμως διαφορά. Η κυβέρνηση, μαζί με τα σχέδια που έχουν συμφωνηθεί για την ανάπλαση του χώρου του πρώην εργοστασίου μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, φαίνεται ότι έχει και άλλα πλάνα στο μυαλό της.

Χωρίς να αναιρεί τα συμφωνηθέντα, σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατασκευή ενός εμπορικού mall, βάζοντας στο παιχνίδι για την αναβάθμιση του πρώην εργοστασίου και ιδιώτες. Λέγεται μάλιστα ότι ήδη έχει βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για μία επένδυση μαμούθ. 

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όμως, όπου υπάρχει καπνός συνήθως υπάρχει και φωτιά. Ένα τέτοιο σενάριο έχει φέρει προβληματισμό ήδη στη Μαιζώνος στην οποία μιλούν για αλλοίωση του αρχικού χαρακτήρα του έργου.

Το νέο mall, εφόσον το σενάριο αυτό θα προχωρήσει, θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης. Ο χώρος του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου έχει την χωρητικότητα για να φιλοξενήσει τόσο τα σχέδια της συμφωνίας της Περιφέρειας και του Δήμου, όσο και τα φερόμενα πλάνα της κυβέρνησης.


Το σκεπτικό της Μαιζώνος

Όμως το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού κέντρου σε μία περιοχή στην οποία ήδη υπάρχει ένα (αυτό της Veso Mare) και είναι να κατασκευαστεί ένα ακόμα (στον χώρο της πρώην ΑΒΕΞ) από έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον χώρο του real estate, την Τen Brinke, θα αλλάξει τον εμπορικό και επιχειρηματικό χάρτη της πόλης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Μαιζώνος σε τέτοια εμπορικά κέντρα έχουν την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν κυρίως τα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων και οι οίκοι των πολυεθνικών εταιρειών, λειτουργώντας εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικρών μαγαζιών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις διάφορες συνοικίες της.  

Οπότε είναι δεδομένο ότι το έργο του Λαδόπουλου θα αλλάξει άρδην τη μοίρα της νότιας Πάτρας, όμως από την άλλη, σύμφωνα με τη Μαιζώνος, θα πρέπει να μελετηθούν όλες οι πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας μεγάλης επένδυσης που πλέον - εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες - θα έχει άλλον χαρακτήρα από το αρχικό πλάνο.