Για τον κίνδυνο έξαρσης του κοροναϊού στις περιοχές της Ρηνανίας – Παλατινάτου και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία και τις εκτεταμένες πλημμύρες, προειδοποιούν οι υγειονομικές αρχές των δύο κρατιδίων.

«Αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι σε περιορισμένους χώρους προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την κατάσταση. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί ώστε η κατάσταση να μην μετατραπεί σε γεγονός υπερμετάδοσης του ιού», τόνισε ο υπεύθυνος επικοινωνίας για την πανδημία στη Ρηνανία – Παλατινάτο Ντάβιντ Φράιχελ και πρόσθεσε ότι η κρατιδιακή κυβέρνηση ετοιμάζει ειδική εκστρατεία εμβολιασμού στις πληγείσες περιοχές. Επισήμανε πάντως ότι τα περισσότερα μέλη των σωστικών συνεργείων είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας προειδοποίησε με ανακοίνωσή του για «αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης της Covid-19, λόγω της στέγασης πολλών ατόμων σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης» και συνέστησε τη χρήση μάσκας, τη διενέργεια συχνών τεστ και τον καλό εξαερισμό των χώρων. Σε πολλά από τα καταφύγια έχουν δημιουργηθεί και δομές ιατρικής περίθαλψης, καθώς πολλά ιδιωτικά ιατρεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες