Στην Ρακίτα Αχαΐας, οικιστική και παραθεριστική περιοχή της ορεινής Αχαΐας (Τοπική Κοινότητα Άνω Μαζαρακίου της Δημοτικής Ενότητας Λεοντίου) βρίσκεται ο ιστορικός ναός της Αγίας Παρασκευής, κτισμένος περίπου το 1700. Με αφορμή την φετινή επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον ιστορικό ναό λειτουργήθηκαν οι Έλληνες αγωνιστές υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λίγο πριν από την καθοριστικής σημασίας νικηφόρα μάχη εναντίον του Ιμπραήμ στην περιοχής της Καυκαριάς (Μάχη της Καυκαριάς, 26-27 Αυγούστου 1827).

Δίπλα από αυτόν τον ιστορικό ιερό ναό, κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1970 θεμελιώθηκε, χτίστηκε και εγκαινιάστηκε ένας νέος, μεγαλύτερος ναός, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πιστών, κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας του ιερέως Βασιλείου Κατσιγιάννη και με την σύμπραξη των τότε κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και δωρητών ανά την Ελλάδα.

Έκτοτε, και ιδίως από το 2013 και μετά, διαμορφώθηκε ο περιβάλλον χώρος των δύο ναών (παλαιού και νέου) και ανακαινίστηκε εξωτερικά ο παλαιός ναός. Το έργο συντήρησης και ανάπλασης είναι υπό συνεχή εξέλιξη, καθώς ευσεβείς δωρητές συνεχίζουν το έργο που είχε ξεκινήσει ο π. Βασίλειος. Όλοι μαζί εργάζονται για έναν κοινό σκοπό: την συντήρηση και ανάδειξη των δύο ιερών ναών και του περιβάλλοντος χώρου, με την – κατ’ επέκταση – προβολή του οικισμού της Ρακίτας. Κάθε έτος, σταδιακά και τμηματικά, πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες βελτίωσης και ανάπλασης των κτιρίων και με αφορμή αυτό, έχει δημιουργηθεί, επιπλέον, γύρωθεν των ναών, ένας φιλόξενος χώρος αναψυχής για το κοινό. Η αρχική ερανική επιτροπή αποτελείτο από τους κ.κ. Νικόλαο Αλεξόπουλο, Λεωνίδα Γιαννόπουλο, Δημήτριο Ζαχαρόπουλο, Ιωάννη Κυριαζόπουλο και Γεώργιο Σταθόπουλο.

Σήμερα, το Νέο Τμήμα του ιερού ναού επενδύεται με πέτρα. Επίσης, η είσοδος της εκκλησίας επεκτείνεται, δημιουργώντας περιμετρικά αυτής σκαλοπάτια επενδυμένα με μάρμαρο. Επιπλέον, κατασκευάστηκε ράμπα προς εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος σε όλους τους επισκέπτες.

Οι παρούσες εργασίες διενεργούνται με πρωτοβουλία, ενέργειες, οικονομική ενίσχυση και υπό τον συντονισμό των κ.κ. Νικολάου Αλεξόπουλου, Λεωνίδα Γιαννόπουλου και Ευθαλίας Κατσιγιάννη – Χάχαλη, κατόπιν εγκρίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και του ιερέως Βασιλείου Δημητρόπουλου, και με την έμπρακτη υποστήριξη και οικονομική ενίσχυση των κ.κ. Μαρίας Νικολοπούλου (του Κων/νου), Παναγιώτη Μπουρτζίλα, Βασιλείου Μυλωνά, Χρήστου Ρουγκάλα (του Νικολάου), Αθανασίου Ανδρουτσόπουλου, Κωνσταντίνου Θεοδωρόπουλου, Σταύρου Παπουτσή, Χρήστου Μπούνια, Ιωάννη Κυριαζόπουλου, Παρασκευά Αλεξόπουλου και Χρήστου Αντωνόπουλου.