Συνθήματα, μπογιές, τοιχοκολλήσεις και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς βρίσκει στους τοίχους του δημαρχιακού μεγάρου της Μαιζώνος, στην Πάτρα.

Η εξωτερική όψη του κτιρίου που αποτελεί την στέγη και το σπίτι του δήμου είναι εδώ και πάνω από τρία χρόνια σε άθλια κατάσταση. Ο επισκέπτης που έρχεται στην Πάτρα, αντικρύζοντας το δημαρχιακό μέγαρο αποκτά μία μάλλον κακή εικόνα για την πόλη και την αισθητική της.

Η κατάσταση αυτή δεν υπάρχει σε άλλες πόλεις. Πηγαίνοντας στο Μεσολόγγι, στον Πύργο και αλλού όπου το δημοτικό Μέγαρο βρίσκεται μέσα στο ιστορικό τους κέντρο, τα «σπίτια» των δήμων είναι πραγματικά αρχοντικά και λάμπουν, αναδεικνύοντας την αισθητική και την αρχιτεκτονική τους.

Στην Πάτρα ενώ το σπίτι του δήμου βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα κτίρια του κέντρου της πόλης το οποίο μάλιστα ανήκει στην δημοτική περιουσία, δεν έχει γίνει τίποτα ούτε για την προστασία του, αλλά ούτε και για την συντήρηση του.

Η απάντηση που παίρνει κανείς από τα μέλη της δημοτικής αρχής είναι ότι η ανακαίνιση του κτιρίου θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το έργο και η μετακόμιση του δημοτικού Μεγάρου στο Παλαιό Αρσάκειο.

Στο μεταξύ, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς τι θα γίνει το συγκεκριμένο κτίριο της Μαιζώνος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επεκταθεί ο χώρος της νεανικής βιβλιοθήκης στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, ενώ η Δημοτική Πινακοθήκη θα μετακομίσει στους ισόγειους χώρους του νυν δημαρχιακού μεγάρου ή διαφορετικά θα πάει στο Παλαιό Αρσάκειο.

Πάντως και η εξωτερική όψη του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης δεν είναι σε καθόλου καλύτερη κατάσταση από αυτή του νυν δημοτικού Μεγάρου. Οι φωτογραφίες του Ηλία Κωνσταντάτου τα λένε όλα.