Το κάλιο ανήκει στα ανόργανα συστατικά και είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Βασικός βιολογικός του ρόλος είναι η ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος.

Επιπλέον, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ομαλή λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, τη ρύθμιση του pH του αίματος, καθώς και την υγεία των νεφρών και των οστών. Από την άλλη, συνδέεται στενά με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού συμβάλλει στην αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές καλίου συγκαταλέγονται τα φρούτα και τα λαχανικά και ιδιαιτέρως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, τα αβοκάντο, οι μπανάνες, το γκρέιπ φρουτ και τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία έχουν να έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό. Ακόμη, πολύ πλούσια πηγή καλίου είναι και τα διάφορα είδη φασολιών.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική βιβλιογραφία έχει δείξει πως η κατανάλωση δίαιτας με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης. Μάλιστα, το όφελος φαίνεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα που εμφανίζουν υπέρταση, αλλά και σε όσους καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου ή εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτό. Τέλος, η επαρκής κατανάλωση καλίου έχει συσχετισθεί και με υψηλότερα επίπεδα οστικής μάζας και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης.

Πηγή: neadiatrofis.gr