Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας. Όλες όμως περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης. Όσον αφορά στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και να καλύπτετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε θερμίδες. Όσον αφορά στη γυμναστική, μπορείτε να διαλέξετε μια μέθοδο άσκησης που σας ευχαριστεί και να την ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να περπατάτε για μισή ώρα μέχρι το γραφείο σας κάθε πρωί.

Ωστόσο, το περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο είναι ίσως οι πιο δημοφιλείς μορφές γυμναστικής που επιλέγουν όσοι θέλουν να χάσουν βάρος. Ορίστε, λοιπόν, πώς μπορούν να επηρεάσουν το αδυνάτισμά σας.

Περπάτημα

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, οι ενήλικες πρέπει να κάνουν 150-300 λεπτά μέτριας έντασης γυμναστική (όπως το περπάτημα) ή 75-150 λεπτά έντονης γυμναστικής κάθε εβδομάδα. Για να βεβαιωθείτε ότι πετυχαίνετε αυτόν τον στόχο, θα πρέπει να περπατάτε με έναν μέτριο ρυθμό, δηλαδή έναν ρυθμό που φτάνει στο 50-70% του ανώτερου καρδιακού σας ρυθμού.

Τα θετικά: Είναι εύκολο να κάνετε την αρχή, αφού ήδη γνωρίζετε να… περπατάτε και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Επίσης, είναι μια μορφή γυμναστικής φιλική προς τις αρθρώσεις.

Τα αρνητικά: Το περπάτημα δεν καίει σημαντικό αριθμό θερμίδων. Επομένως, θα πρέπει να περπατάτε για περισσότερη ώρα προκειμένου να κάψετε έναν ικανοποιητικό αριθμό θερμίδων. Θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να δείτε διαφορά στο σώμα σας, ωστόσο αν βγαίνετε για περπάτημα τακτικά, σταδιακά θα φανεί η πρόοδός σας.

Τρέξιμο

Σχετική έρευνα υποστηρίζει ότι το τζόκινγκ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι ιδανικό για όλους.

Τα θετικά: Για κάθε λεπτό που τρέχετε, καίτε περίπου 2.5 φορές περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό, συγκριτικά με το περπάτημα. Μάλιστα, έρευνα βρήκε ότι οι δρομείς έχουν λιγότερο λίπος και μικρότερο βάρος από όσους γυμνάζονταν εξίσου αλλά με διαφορετική μορφή γυμναστικής.

Τα αρνητικά: Παρά το γεγονός ότι η έρευνα υποστηρίζει ότι το τρέξιμο ενισχύει την υγεία των οστών, ίσως δεν είναι ιδανική επιλογή για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γυμναστική, αφού έχει αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί και να ξεκουράζεστε όποτε χρειάζεται.

Ποδήλατο

Το ποδήλατο μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινότητά σας, αφού χρησιμεύει επίσης και ως μέσο μεταφοράς. Ειδικά αυτήν την περίοδο που κανείς δεν θέλει να στριμώχνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

Τα θετικά: Το ποδήλατο δεν έχει μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού, καίει σημαντικό αριθμό θερμίδων και είναι πρακτικό.

Τα αρνητικά: Ένα καλό ποδήλατο είναι αρκετά ακριβό, ειδικά αν σκεφτείτε και τον σχετικό εξοπλισμό που θα χρειαστείτε (π.χ. κράνος).

Τι να επιλέξετε για αδυνάτισμα
Εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σας, τις προτιμήσεις σας και τη φυσική σας κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, το τρέξιμο και το ποδήλατο καίνε περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το περπάτημα. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση που ταιριάζει σε όλους. Βρείτε τη μορφή γυμναστικής που προτιμάτε, εντάξτε τη στην καθημερινότητά σας και σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή, σταδιακά θα χάνετε βάρος.