Λίγο έλειψε να καταλήξουν σε τραγωδία οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 78 χρόνια από το ολοκαύτωμα στην ορεινή κωμόπολη Λέχοβο της Φλώρινας κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς ένα ανήλικο παιδί λιποθύμησε και καρφώθηκε σε μια… ξιφολόγχη!

Το ατύχημα συνέβη όταν το 16χρονο παιδί που είχε ντυθεί τσολιάς για να συμμετάσχει στο τμήμα απόδοσης τιμών δίπλα στο στρατιωτικό άγημα, έχασε τις αισθήσεις του πιθανότατα από την ζέστη και κατέρρευσε πάνω σε μια από τις στρατιωτικές ξιφολόγχες που είχαν στηθεί δίπλα στο μνημείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί κάτω από το αυτί, όπως αναφέρει το protothema.

Το άτυχο αγόρι πλημμύρισε στο αίμα και αμέσως μεταφέρθηκε στο Mποδοσάκειο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί περιποιήθηκαν το τραύμα που θα μπορούσε αποδειχτεί μοιραίο. Ωστόσο, ο 16χρονος στάθηκε τυχερός και δεν κινδύνευσε η ζωή του! Η εκδήλωση γινόταν παρουσία επισήμων στη μνήμη της καταστροφής της κωμόπολης από τα στρατεύματα κατοχής στις 23 Ιουλίου 1943, ως τιμωρία των κατοίκων της που συμμετείχαν στην Αντίσταση.