H Άννα Ανδριανού σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε μεταξύ άλλων για τις καταγγελίες των ηθοποιών που είδαν τα φώτα της δημοσιότητας.

Σας τρόμαξε η περίοδος τον εγκλεισμού λόγω του κορονοϊού;

Όχι δεν τρόμαξα για να είμαι ειλικρινής. Είμαι ένας άνθρωπος που γενικά δεν φοβάται. Μπορεί να έχω και άγνοια κίνδυνου. Είμαι από τη φύση μου όμως αισιόδοξη και πάντα προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά.

Το κάνατε το εμβόλιο;

Ναι φυσικά το έκανα.

Πώς βλέπετε όλο αυτό που συμβαίνει γύρω από τον καλλιτεχνικό χώρο, με τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, για βία διαφόρων μορφών;

Το βλέπω με δυο τρόπους, ο ένας είναι ότι δεν το αντιμετωπίζει μόνο το θέατρο, απλώς, από τη στιγμή που άνοιξαν το στόμα τους κάποιοι άνθρωποι, ασχολήθηκαν τα μέσα και οι δημοσιογράφοι μαζί τους. Ήταν καλό που άνοιξαν τα στόματα αυτά κι έγιναν οι καταγγελίες. Αυτά συμβαίνουν σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα, κι ειδικά σ' αυτά που κάποιοι άνθρωποι αποκτούν εξουσία απέναντι στους άλλους εργαζομένους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την εξουσία αυτή, γιατί έχουν δικά τους θέματα και προβλήματα. Αυτές οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, ήταν άτομα που είχαν μεγάλες διαταραχές, δεν μπορεί ο άλλος να είναι καλά και να τα κάνει αυτά. Όσο για τη σεξουαλική παρενόχληση, το βρίσκω γελοίο, γιατί ο καθένας στην εποχή μας, μπορεί να βρει το σεξ οπουδήποτε, με ό,τι γούστα κι αν έχει, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τη δουλειά του γι' αυτό. Ο λόγος που το κάνει, είτε πρόκειται για σεξουαλικής μορφής παρενόχληση, είτε πρόκειται για την κακοποίηση λεκτική ή συμπεριφοράς, είναι γιατί του αρέσει η ιδέα να τυγχάνει κατάχρηση της εξουσίας του, να μειώσει, να πατήσει και να εκμηδενίσει τον εργαζόμενο που βρίσκεται στο έλεος του. Όταν είναι ι γυναίκα, πολλές φορές είναι ακόμα ; χειρότερα τα πράγματα, γιατί νομίζω ό,τι σεξουαλική παρενόχληση έχουμε υποστεί όλες οι γυναίκες κάποια στιγμή, οπουδήποτε, σε πάρα πολλές.

Εσάς σας έχει συμβεί κάποιο τέτοιο περιστατικό;

Όχι στη δουλειά μου, είχα εξαιρετικές συνεργασίες και συμπεριφορές, αλλά θυμάμαι, όταν ήμουν πιο μικρή, που ήμουν και πιο φοβισμένη, γιατί ο φόβος τραβάει αυτούς τους ανθρώπους, μου έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στον δρόμο, σε διάφορα περιβάλλοντα, όχι να επιχειρήσει κάποιος να μου ασκήσει σεξουαλική βία, αλλά ακόμα κι ο τρόπος που σε κοιτάζει κάποιος ή σου εκφράζει την επιθυμία του, άμα είσαι νέο κορίτσι, είναι τραυματικός και βίαιος.

Εσείς είχατε συνεργαστεί ποτέ με κάποιους από αυτούς τους σκηνοθέτες και ηθοποιούς που κατηγορούνται για σεξουαλική βία;

Όχι ποτέ! Ήμουν προσεκτική, σε αυτό που μου έβγαζε ο άλλος και αυτοί οι άνθρωποι ενστικτωδώς δεν μου έβγαζαν εμπιστοσύνη για να συνεργαστώ μαζί τους. Από την άλλη, αν ποτέ μου συνέβαινε εμένα κάποιο τέτοιο περιστατικό, θα τα είχα βροντήξει και θα είχα φύγει και πιθανόν να είχα ρίξει και κάποια μπουνιά.

Πηγή: ΧΑΙ