Πως συμβάλλουν στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού και στην τροφοδοσία του με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί ομαλά. Πρακτικές συμβουλές για να τα εντάξουμε στην διατροφή μας.

Οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό και θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται τόσο στην συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει για να ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, όσο και στην αυξημένη φυσική δραστηριότητα (π.χ. κολύμπι, περπάτημα). Τα φρούτα είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, όπως αναφέρει το iatropedia.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος & βιολόγος Ιωάννα Αδαμίδου, υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition στη Θεσσαλονίκη, εξηγεί πως επηρεάζουν την υγεία πέντε αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού.

Καρπούζι

Το κατ’ εξοχήν φρούτο του καλοκαιριού είναι τόσο δροσερό, ζουμερό και γλυκό, ώστε κάλλιστα μπορεί να αντικαταστήσει το παγωτό. Αποτελεί θαυμάσια πηγή νερού και είναι πλούσιο σε συστατικά (βιταμίνες A, C, B6 και κάλιο) τα οποία:

Ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Υποστηρίζουν την καρδιά και την όραση
Προστατεύουν έως ένα βαθμό από την ηλιακή ακτινοβολία
Προλαμβάνουν τις μυϊκές κράμπες
Διατηρούν την ισορροπία των υγρών στο σώμα

Το καρπούζι, όμως, περιέχει αρκετά φυσικά σάκχαρα (αυτά του προσδίδουν τη γλυκιά του γεύση). Επομένως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο απ’ όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα σακχάρου (συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και με διαβήτη κύησης). Τα άτομα αυτά πρέπει να αναζητούν ιατρική συμβουλή και διατροφική υποστήριξη για βέλτιστο γλυκαιμικό έλεγχο, συνιστά η κυρία Αδαμίσου.
Ανανάς

Είναι ένα από τα πιο πλούσια φρούτα σε βιταμίνη C και κάλιο. Περιέχει επίσης συστατικά που ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν:

Στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Στην τόνωση του μεταβολισμού

Μάνγκο

Τα μάνγκο είναι φρούτα που αξίζει να τα εντάξετε στην καλοκαιρινή σας διατροφή. Θεωρούνται ο «βασιλιάς των εξωτικών φρούτων», καθώς περιέχουν πολύτιμες φυτικές ίνες και 20 διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Οι φυτικές ίνες τους συμβάλλουν στον κορεσμό της πείνας και την πέψη των τροφών. Από τα συστατικά τους τα σημαντικότερα είναι:

Οι βιταμίνες A και C
Το κάλιο
Η ζεαξανθίνη (προστατεύει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών, φιλτράροντας την επιβλαβή μπλε ακτινοβολία, κατά την κυρία Αδαμίδου).

Ακτινίδια

Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Α και Β6, καθώς και σε μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Έτσι, συμβάλλουν:

Στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας στο σώμα και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα
Στη διαχείριση του ευερέθιστου εντέρου και των διαταραχών ύπνου

Σταφύλια

Θα κάνουν την εμφάνιση τους καθώς θα τελειώνει το καλοκαίρι, προσφέροντάς μας:

Κάλιο
Ασβέστιο
Πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη.

Η ρεσβερατρόλη συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης, καθώς και στην καλή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.