Εάν βγαίνετε έξω τακτικά περπατώντας στον καθαρό αέρα, τότε κάνετε κάτι πολύ καλό τόσο για τον εγκέφαλο όσο και συνολικά για την υγεία σας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές στο Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Max Planck και στο Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf (UKE) κατόπιν της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο The World Journal of Biolog Psychiatry.

Μια απλή βόλτα βελτιώνει την ευημερία

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, οι περίπατοι έγιναν ένα δημοφιλές και τακτικό χόμπι. Τώρα μελέτη νευροεπιστημόνων αποκαλύπτει ότι αυτή η συνήθεια έχει μια ιδιαίτερα θετική επίδραση όχι μόνο στη γενική ευημερία μας αλλά και στη δομή του εγκεφάλου μας, όπως αναφέρει το vita.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος επωφελείται ακόμη και από μικρές διαμονές σε εξωτερικούς χώρους, την στιγμή που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι τα περιβάλλοντα μας επηρεάζουν μόνο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Οι σαρώσεις στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων στην μελέτη δείχνουν ότι ο χρόνος που αφιέρωσαν σε εξωτερικούς χώρους σχετίζεται θετικά με την γκρίζα ύλη στον δεξιό ραχιαίο-προμετωπιαίο φλοιό, που είναι το ανώτερο και το πλευρικό τμήμα του μετωπιαίου λοβού στον εγκεφαλικό φλοιό.
«Χαρούμενος» εγκέφαλος

Αυτό το μέρος του φλοιού εμπλέκεται στον σχεδιασμό και τη ρύθμιση των δράσεων καθώς και σε αυτό που αναφέρεται ως γνωστικός έλεγχος. Επιπλέον, πολλές ψυχιατρικές διαταραχές είναι γνωστό ότι σχετίζονται με μείωση της γκρίζας ύλης στην προμετωπική περιοχή του εγκεφάλου, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Οι υπολογισμοί των ερευνητών αποκάλυψαν, παράλληλα ότι ο χρόνος που αφιερώθηκε στην παραμονή σε εξωτερικούς χώρους είχε θετική επίδραση στον εγκέφαλο ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η δομή του εγκεφάλου αλλά και η διάθεσή μας βελτιώνονται όταν περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό πιθανότατα επηρεάζει επίσης τη συγκέντρωση, τη μνήμη εργασίας και την ψυχολογία μας στο σύνολό της.