Οι Αρχές στο Σίδνεϊ έδωσαν εντολή να ανασταλεί η λειτουργία των εργοταξίων, απαγόρευσαν τις μη απαραίτητες λιανικές αγορές και απείλησαν με πρόστιμα εργοδότες που αναγκάζουν υπαλλήλους να εργαστούν από το γραφείο, καθώς τα νέα κρούσματα Covid-19 συνέχισαν να αυξάνονται, ενώ η πόλη βρίσκεται ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες σε lockdown.

Αξιωματούχοι στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ, απαγόρευσαν επίσης σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των δυτικών προαστίων της πόλης –της πλέον πληγείσης περιοχής– να απομακρύνονται από τις γειτονιές τους για λόγους εργασίας, καθώς κατέγραψαν 111 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες έναντι 97 μία ημέρα νωρίτερα.

Η πολιτεία κατέγραψε επίσης έναν ακόμα θάνατο λόγω του κοροναϊού, ανεβάζοντας σε τρεις το συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή του έτους και τον πανεθνικό απολογισμό σε 913 από την έναρξη της πανδημίας.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη περίοδο κατά την οποία η πολιτεία μας αντιμετώπισε δυσκολίες σε τέτοια έκταση» δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η πόλη των 5 εκατ. κατοίκων, η μεγαλύτερη της Αυστραλίας, βρίσκεται από τις 26 Ιουνίου σε lockdown, το οποίο προγραμματίζεται να λήξει στις 30 Ιουλίου, αφού οδηγός οχήματος που πραγματοποιούσε μεταφορές προσωπικού σε αεροδρόμιο έφερε τον ιό στην κοινότητα και προκάλεσε έξαρση του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους, σύμφωνα με τις Αρχές.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι και από τις γειτονικές περιοχές έχουν έκτοτε βρεθεί θετικοί. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις υγειονομικές Αρχές είναι ο αριθμός των μολυσμένων που ήταν ενεργοί στην κοινότητα πριν βρεθούν θετικοί.

«Κυνηγάμε την ουρά μας σε ό,τι αφορά τα κρούσματα» δήλωσε ο Κέρι Τσαντ, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας στη Νέα Νότια Ουαλία, σε συνέντευξη Τύπου.

Η γειτονική πολιτεία της Βικτόριας επίσης ανακοίνωσε άλμα στα ημερήσια κρούσματα Covid-19 σε 19 από 6 την προηγούμενη ημέρα, αυξάνοντας τους φόβους ότι ίσως παραταθεί το σύντομο lockdown που αναμενόταν να τελειώσει την Τρίτη.

Η Βικτόρια και η μητροπολιτική περιοχή του Σίδνεϊ φιλοξενούν μαζί περίπου 12 εκατ. κατοίκους, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Αυστραλίας βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown.

Η Αυστραλία κατάφερε να αποφύγει τους υψηλούς αριθμούς μολύνσεων και θανάτων που κατέγραψαν άλλες χώρες στις αρχικές φάσεις της πανδημίας χάρη σε μια σειρά μέτρων όπως το κλείσιμο των συνόρων και ο κατ’ οίκον περιορισμός των πολιτών.

Ωστόσο, 18 μήνες αργότερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υφίσταται κριτική λόγω της αργής εξέλιξης της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Μόλις πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατ. κατοίκων της Αυστραλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)