Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για 6 περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφεται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, δήλωσε ότι οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Μέσα σε μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Πάρο όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού, την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στην Σαντορίνη όπου διπλασιάστηκαν.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι περιοχές που «κοκκινίζουν» οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ, ένα self test και ένα rapid test. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Μετά τη συρροή κρουσμάτων σε κατασκηνώσεις της χώρας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφ. Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ότι πλέον στις κατασκηνώσεις η είσοδος των μη εμβολιασμένων εργαζομένων θα γίνεται με rapid τεστ ή PCR. Παράλληλα, τα παιδιά θα υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο self test, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν τεστ δύο φορές την εβδομάδα, ένα rapid και ένα self.

Επιπλέον, στις κατασκηνώσεις δεν υπάρχει πια η δυνατότητα επισκεπτηρίων, παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις ή την παραλαβή κάποιου παιδιού.