Το "πράσινο" φως που έδωσε η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας για να έρχονται στην χώρα μας οι εμβολιασμένοι, χωρίς να χρειαστεί να μπαίνουν σε καραντίνα με την επιστροφή τους, ήταν το γεγονός που έδωσε ώθηση στον τουρισμό της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και γενικότερα των Ιονίων Νήσων.

Πλέον οι ξενοδόχοι των Ιονίων Νήσων είδαν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου να έχουν κρατήσεις στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα τους και να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο για τη συνέχεια της καλοκαιρινής σεζόν, μετά το ιδιαίτερο άσχημα ξεκίνημα που είχαν στην αρχή του καλοκαιριού.

Πώς γίνεται όμως να αυξάνονται οι κρατήσεις στα νησιά του Ιονίου την ώρα που στην χώρα μας αυξάνονται τα κρούσματα και βρισκόμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος της πανδημίας;

Το μυστικό είναι απλό. Οι εμβολιασμένοι στη Μεγάλη Βρετανία έχουν ένα υψηλό ποσοστό, κάτι που ευνοεί ασφαλώς την τουριστική κίνηση στα αγαπημένα τους μέρη, και ένα από αυτά είναι σίγουρα τα Ιόνια Νησιά.

Ειδικότερα στη Ζάκυνθο η τουριστική αγορά στηρίζεται παραπάνω από το 60% στους Βρετανούς. Οι εμβολιασμένοι Βρετανοί, έτσι, δεν κρατιούνται και θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους, κλείνοντας καταλύματα στα ξενοδοχεία του νησιού.

Από την άλλη βέβαια έχουν κάνει και τα Ιόνια Νησιά τη δουλειά τους, γνωρίζοντας ότι το εμβόλιο θα τονώσει επί της ουσίας την οικονομία τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εμφανίσει τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια.

Οπότε έχει ανοίξει τόσο από την μία πλευρά, όσο και από την άλλη η δυνατότητα για να υπάρξει τουριστική κίνηση στα Επτάνησα. Γεγονός που ήδη έχει γίνει αισθητό, ιδιαίτερα στη τοπική οικονομία της Ζακύνθου, το νησί που προτιμούν οι Βρετανοί.


Πλέον το 30% κάτω σε σύγκριση με την τουριστική κίνηση του 2019 που ήταν και ο αρχικός στόχος των επαγγελματιών της Ζακύνθου για το 2021, δείχνει να είναι κάτι εφικτό. Υπάρχει βέβαια ο φόβος του τέταρτου κύματος και της μετάλλαξης Δέλτα.

Όμως εφόσον όλα πάνε καλά και παραταθεί η τουριστική σεζόν, φτάνοντας στα τέλη Σεπτεμβρίου, με αρχές Οκτωβρίου, τότε είναι αρκετά πιθανό η ζημιά για την οικονομία της Ζακύνθου και των Ιονίων Νήσων, να είναι μικρή σε σύγκριση με την καταστροφή που έχει φέρει η πανδημία στη βιομηχανία του τουρισμού της χώρας μας.

Επί της ουσίας το εμβόλιο σώζει τον τουρισμό της Ζακύνθου και μαζί με αυτόν δεκάδες θέσεις εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε καταστήματα του επισιτιστικού κλάδου, που πλέον έχουν ανοίξει.