Συνάντηση με εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στα γραφεία τους στην Πάτρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το ασυμβίβαστο των φαρμακοποιών, τα self tests, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ωράριο των φαρμακείων, την τιμολόγηση και τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και την ειδική ΚΥΑ που βγήκε μόνο για την Αχαΐα για την διάθεση των self tests.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως η δέσμευση του κόμματος για στήριξη του αγώνα των φαρμακοποιών και την Πάτρας ιδιαίτερα, εναντίον των self tests είναι αυταπόδεικτη. «Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του κράτους η διενέργεια των τεστ, λέγαμε από την αρχή ότι πρέπει να η Κυβέρνηση να είχε δημιουργήσει ένα δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ, το οποίο θα είχε μετεξελιχθεί σε κέντρα εμβολιασμού και στο τέλος θα έμενε προίκα στο ΕΣΥ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που δεν υπάρχει. Τα self test ήταν το άλλοθι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για να μην γίνει αυτό, να δείξουν ότι κάτι κάνουν και να πετάξουν από πάνω τους και πάλι το μπαλάκι των ευθυνών» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε ακόμα πως τα φαρμακεία χρησιμοποιήθηκαν από την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού ως μια εμβληματική περίπτωση προλεταριοποίησης επαγγελματιών, ώστε να πάψουν να υπάρξουν οικογενειακές επιχειρήσεις και να ενταχθούν οι επαγγελματίες ως προλετάριοι εργαζόμενοι σε φαρμακεία-αλυσίδες.

«Η πτώχευση και η χρεοκοπία των μικρομεσαίων, δεν είναι αστοχία, είναι στρατηγικός στόχος για το μνημονιακό τόξο. Οι φαρμακοποιοί είναι μια εμβληματική περίπτωση όπου η διεθνής ολιγαρχία χτυπάει ένα κλάδο για να εξοντώσει αυτές τις επιχειρήσεις, με το ωράριο, τα self tests τώρα και την γενικότερη ασφυξία» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Όταν θέλεις να αφανίσεις τα οικογενειακά φαρμακεία, η ιδέα των συνεταιριστικών φαρμακείων είναι κόκκινο πανί γι’ αυτούς».

Τέλος, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε πως: «Δεν μετριέται η συνεισφορά των φαρμακείων ακόμα και στις τοπικές κοινωνίες. Εμείς ως ΜέΡΑ25 γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτόν τον μεγάλο αγώνα για τους φαρμακοποιούς, για κάθε κλάδο, απέναντι σε ένα μοντέλο ερημοποίησης αυτής της χώρας».

Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος δήλωσε πως: «Συναντηθήκαμε με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, αναλύσαμε τα προβλήματα μας, τα άκουσε με κατανόηση και βρήκαμε κοινό τόπο σε όλα τα ζητήματα που έχουμε αναδείξει».

Ενώ ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Συζητήσαμε για την αντιμετώπιση που είχαν οι φαρμακοποιοί εδώ στην Πάτρα συγκεκριμένα και με τα self tests και γενικότερα και για το θέμα του ασυμβίβαστου που αποκλείει συγκεκριμένους ανθρώπους επιλεκτικά, το ΜέΡΑ25 είναι ξεκάθαρο τα self tests δεν είναι η λύση. Πάντοτε ζητούσαμε να υπάρχει ένα δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ που μετά να μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα. Ο κλάδος των φαρμακοποιών έχει στοχοποιηθεί από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις γι' αυτό το ΜέΡΑ25 είναι πολύ κοντά στον κλάδο, όχι μόνο γιατί το αξίζουν, όχι μόνο γιατί τα οικογενειακά φαρμακεία πρέπει να επιβιώσουν. Προσφέρουν υπηρεσίες της γειτονιάς που δεν μπορούν να μετρηθούν. Κανένας δείκτης, κανενός υπουργείου κανενός ΔΝΤ δεν μπορεί να καταλάβει τη συνεισφορά του φαρμακοποιού στην τοπική κοινωνία. Και επειδή με το χτύπημα σε αυτόν τον κλάδο είναι απλά η πρώτη κίνηση, μια συμβολική κίνηση του μνημονιακού τόξου εναντίον των μικρομεσαίων που προσπαθούν να αφανίσουν. Το ΜέΡΑ25 γεννήθηκε για να βάλει φρένο σε αυτά τα σχέδια».