Σάρκα και οστά άρχισε να παίρνει από σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, το μεγάλο έργο αποδέσμευσης των αγροτικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας από την ενεργειακή φτώχεια, μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας που απαρτίζουν τις τρεις πρώτες – από τις επτά συνολικά – ενεργειακές κοινότητες, προκειμένου να υπογράψουν τα σχετικά καταστατικά ίδρυσης και λειτουργίας, με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ξεκινάμε την υλοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου από εκεί που ξεκίνησε και η ιδέα, δηλαδή από την απελευθέρωση των αγροτών μας από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος».

Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανισμών, ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για μία δικαίωση του αγροτικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και μία απόδειξη της δύναμης που έχει το «όλοι μαζί μπορούμε» όταν δεν μένει στα λόγια αλλά γίνεται πράξη. 

«Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια. Όλα ξεκίνησαν από απλές συζητήσεις, ως μία σκέψη για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας. Και ήταν μία ιδέα που στην αρχή ίσως και να χλευάστηκε από κάποιους, που έλεγαν πως ποτέ δεν θα καταφέρουμε να συννενοηθούμε. Βέβαια, ποτέ και κανένας δεν είπε ότι είναι εύκολο. Ήταν πολύ δύσκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ. Και μπροστά μας υπάρχει ένας ακόμα μεγάλος αγώνας δρόμου που έχει να κάνει με τον συντονισμό των επόμενων διαδικασιών, την αδειοδότηση από τη ΡΑΕ, την κατασκευή του ενεργειακού πάρκου και της χρηματοδότησής του και πολλά άλλα. Όμως τα καταφέραμε μέχρι τώρα και πιστεύω ότι έτσι όπως είμαστε όλοι μαζί, σύντομα θα αξιωθούμε να δούμε και το έργο να ολοκληρωθεί» τόνισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η περιφερειακή Αρχή έχει τη βούληση να μετατρέψει σε πραγματικότητα την «ενεργειακή συμμαχία για τη Δυτική Ελλάδα». «Από εσάς ξεκίνησε η ιδέα και δικό σας είναι αυτό έργο» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης 

Στην υπογραφή των καταστατικών, παραβρέθηκαν επίσης, οι Αντιπεριφερειάρχες, Λάμπρος Δημητρογιάννης (Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας) και Θεόδωρος Βασιλόπουλος (Αγροτικής Ανάπτυξης).

Σε δήλωσή του, ο κ. Δημητρογιάννης, ανέφερε: «Ένα μεγάλο και πρωτοποριακό πράσινο έργο θα έρθει να συνδυαστεί με την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του αγροτικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δικαιώνει απόλυτα την στόχευση της πολιτική μας, για μία Δυτική Ελλάδα που θα μπει στην πρωτοπορία της πράσινης εποχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Από την δική του πλευρά, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: «Η απαλλαγή του αγροτικού μας πληθυσμού από την ενεργειακή φτώχια αποτελεί κλειδί για την απελευθέρωση της πρωτογενούς παραγωγής και την ανάπτυξή της. Σήμερα είναι μια μέρα χαράς, κυρίως γιατί αποδεικνύεται ότι μπορούμε να ενωνόμαστε και να προσπαθούμε όλοι μαζί για το κοινό καλό. Είναι όμως και μία μέρα που αποδεικνύει τι μπορεί να κάνει η πολιτική όταν ακούει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και σπεύδει να συμβάλλει».

Τα ιδρυτικά μέλη των τριών ενεργειακών κοινοτήτων για τις οποίες υπογράφτηκαν σήμερα τα καταστατικά ίδρυσης και λειτουργίας συναποτελούν 26 ΤΟΕΒ και 2 ΓΟΕΒ και είναι τα εξής: 

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Τ1: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Τ.Ο.Ε.Β Μεσολογγίου, Τ.Ο.Ε.Β Κατοχής, Τ.Ο.Ε.Β Λεσινίου, Τ.Ο.Ε.Β Νεοχωρίου, Τ.Ο.Ε.Β Φυτειών 
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Τ2: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Τ.Ο.Ε.Β Γαλατά, Τ.Ο.Ε.Β Ευηνοχωρίου, Τ.Ο.Ε.Β Πεδιάδος Αγρινίου, Τ.Ο.Ε.Β Οζερού, Τ.Ο.Ε.Β Παραβόλας, Τ.Ο.Ε.Β Μυρτούντων, Τ.Ο.Ε.Β Αβαρίκου, Τ.Ο.Ε.Β Καλαμιάς, Τ.Ο.Ε.Β Ανακτορίου, Τ.Ο.Ε.Β Σταθά, Τ.Ο.Ε.Β Παμφίας, Τ.Ο.Ε.Β Τρικόρφου, Τ.Ο.Ε.Β Χαλκιόπουλων, Τ.Ο.Ε.Β Χρυσοβίτσας – Ξηρομέρου, Τ.Ο.Ε.Β Χρυσοβεργίου, Γ.Ο.Ε.Β Αχελώου, Τ.Ο.Ε.Β Κάτω Χρυσοβίτσας Θέρμου
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Τ3: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Γ.Ο.Ε.Β Πηνειού-Αλφειού, Τ.Ο.Ε.Β Α Πύργου, Τ.Ο.Ε.Β Β Πύργου, Τ.Ο.Ε.Β Επιταλίου, Τ.Ο.Ε.Β Πελοπίου, Τ.Ο.Ε.Β Σαββαλίων.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει οι ενεργειακές ανάγκες των πιο πάνω αγροτικών φορέων ανέρχονται σε 52.050 KW. 

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία άλλων τεσσάρων ενεργειακών κοινοτήτων, στις οποίες θα μετέχουν 11 δήμοι, 4 εταιρείες ύδρευσης και άλλα 9 νομικά πρόσωπα, με ενεργειακές ανάγκες 66.050 KW. Συνολικά, από τη δημιουργία των επτά ενεργειακών κοινοτήτων θα επηρεαστούν θετικά πάνω από 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σε 11 διαφορετικούς δήμους, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι προαναφερόμενες ενεργειακές κοινότητες θα αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder της περιοχής του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων και το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.



ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ | ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ