Στο πλαίσιο του εορτασμού της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Πάτρα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας παρουσιάζουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών δύο περιοδικές εκθέσεις με σημείο αναφοράς τους Γάλλους Φιλέλληνες και το ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και την Ευρώπη.

Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Ο Ευγένιος Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση» περιλαμβάνει 7 έργα του Ευγένιου Ντελακρουά, ο οποίος αποτίει φόρο τιμής στον ηρωισμό του Ελληνικού Έθνους. 

Ταυτόχρονα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και τη δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews, παρουσιάζει την ψηφιακή έκθεση με τίτλο: «Ο Φιλελληνισμός, Από αγάπη για την Ελλάδα». Η έκθεση αυτή προσδοκά να αποδώσει τον αντίκτυπο, τις διάφορες θεωρήσεις και το κοινό αίσθημα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από την Ελληνική Επανάσταση. Μέσα από περισσότερα από 100 οπτικά τεκμήρια, προερχόμενα από τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (BNF), του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και του Μουσείου του Λούβρου, η έκθεση – η σημαντικότερη που έχει δημιουργηθεί ποτέ για το εν λόγω θέμα – αποκαλύπτει την κινητήρια δύναμη και τις διαστάσεις του φιλελληνικού κινήματος. 

Οι δυο αυτές εκθέσεις θα ταξιδέψουν και θα παρουσιαστούν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδος.

  • Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι και την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021
  • Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 8.00π.μ-8.00μ.μ.
  • Χώρος παρουσίασης: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.