Η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, στα πλαίσια των δράσεων της, πραγματοποίησε συνάντηση με την Περιφερειακή Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας, κα. Ευσταθία Γιαννιά, την Παρασκευή 9/7.

"Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, ένα νέο ολιστικό σχεδιασμό που ουσιαστικά μεταμορφώνει την Πολιτική Προστασία. Με υπέρτατη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου, εφαρμόζεται ένα σύνθετο πλέγμα επιχειρησιακών και επιτελικών δομών, που λειτουργούν αυτοτελώς αλλά και σε συνδυαστικά μεταξύ τους και στοχεύουν στην πρόληψη, την άμεση ανταπόκριση, αλλά και την αποκατάσταση και ελαχιστοποίηση των συνεπειών σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Για να διασφαλίζεται ο σκοπός της άμεσης ανταπόκρισης και η συνεργασία όλων των φορέων, ο Εθνικός Μηχανισμός προβλέπει τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕ.ΚΕ.Π.Π), ένα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Οι νεοσυσταθείσες αυτές επιχειρησιακές μονάδες, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση για τους σκοπούς της Πολιτικής Προστασίας και θα επιλαμβάνονται σε Περιφερειακό επίπεδο, καθώς είναι κομβικής σημασίας η πρώτη, έγκαιρη παρέμβαση.

Μια ακόμα σημαντική πρόβλεψη, είναι η αναβάθμιση του  συστήματος Εθελοντισμού της Πολιτικής Προστασίας, που  θα λειτουργεί σε ουσιαστικά οργανωμένη βάση και  πλέον οι Εθελοντικές Οργανώσεις θα συνδράμουν τον Εθνικό Μηχανισμό, υποστηρίζοντας το έργο των αρμοδίων Αρχών και υπηρεσιών, με πολύπλευρες δράσεις τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε υποστηρικτικό επίπεδο. 

Για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της, λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται. Ήδη όλο το ανθρώπινο δυναμικό, τα υλικά και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, είναι σε άμεση ετοιμότητα να υποστηρίξουν εφ’ όσον απαιτηθεί το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. Καθοριστικής σημασίας στον γρήγορο εντοπισμό της πυρκαγιάς και την άμεση ανταπόκριση, είναι αδιαμφισβήτητα η υποστήριξη με σημαντικό αριθμό εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, με τα οποία έχει ενισχυθεί και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στα δυο Αεροδρόμια της περιοχής,  της Ανδραβίδας και του Ακτίου.

Η σημερινή κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην Πολιτική Προστασία και χτίζεται ένας μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων μέσα στην πανδημία του covid 19,  που πριν το 2020 η χώρα μας δεν είχε, καθώς η προηγούμενη σχεδίαση περιλάμβανε κυρίως μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα. Η κα. Γιαννιά μας έδωσε την δυνατότητα να αντιληφθούμε τη σπουδαία δουλειά που γίνεται, τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Πολιτική Προστασία που έχουν δημιουργήσει ένα νέο σύστημα, εκσυγχρονισμένο με βάση τα διεθνή πρότυπα. 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Βασίλης Παναγόπουλος, η τομεάρχης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας της ΟΝΝΕΔ, Κατερίνα Σπηλιοπούλου και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, Παναγιώτης Μποσγανάς. Ευχαριστούμε θερμά την κα. Γιαννιά για την εποικοδομητική συζήτηση και της ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Ευχή όλων μας είναι, να έχουμε μια καλή και ασφαλή αντιπυρική περίοδο¨αναφέρει η ανακοίνωση.