Κάτι παραπάνω από καλά εξελίσσεται η περίοδος της ωοτοκίας στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και της Στροφυλιάς.

Καθημερινά οι επιστήμονες που καταγράφουν τα στοιχεία, ερευνώντας κάθε σημείο της ακτίνας της περιοχής που ανήκει στον έλεγχο τους, βρίσκουν φωλιές.

Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί μέχρι ώρας ξεπερνούν τις 40 και αγγίζουν τις 50, ένας αριθμός αρκετά μεγάλος που δείχνει ότι η περίοδος της ωοτοκίας εξελίσσεται αρκετά καλά, καλύτερα και από πέρυσι και ότι γίνεται σωστή δουλειά. 

Σύντομα αναμένεται να έχουμε και τα πρώτα χελωνάκια που θα βγουν από τις φωλιές τους, σπάζοντας τα αβγά και καταφέρνοντας να φτάσουν από την παραλία στην θάλασσα που είναι και το φυσικό τους περιβάλλον.

Το είδος θυμίζουμε ότι απειλείται με εξαφάνιση και περιοχές σαν αυτή της Καλόγριας – Στροφυλιάς, αλλά και του Κυπαρησσιακού κόλπου, όπου οι χελώνες φτιάχνουν φωλιές για να αφήσουν τα αβγά τους, βοηθούν στο να μην γίνει πραγματικότητα αυτός ο κίνδυνος και να διατηρηθεί η ισορροπία του περιβάλλοντος.

Θυμίζουμε ότι η περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου – Στροφυλιάς είναι ένας υγρότοπος που προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσαρ.