Μία από τις πιο συχνές δύσκολες φάσεις των νηπίων ξεκινά όταν γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικά με το φαγητό τους. Την ίδια στιγμή, είναι γνωστό πως η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των παιδιών. Εύλογη είναι λοιπόν, η ανησυχία πολλών γονιών που δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς να διαχειριστούν την κατάσταση, προκειμένου να κάνουν το παιδί να φάει όλα τα απαραίτητα γεύματα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας απαλλάξουν από την περιττή ανησυχία.

*Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Οι τρεις μπουκιές που αρνείται να φάει για να αδειάσει το πιάτο του, δεν κάνουν και τόσο μεγάλη διαφορά. Οπότε πριν επιμείνετε σε κάτι, σκεφθείτε αν υπάρχει πράγματι λόγος ανησυχίας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και συνειδητοποιήστε ότι εφόσον τρώει σχεδόν όλα τα γεύματα του καθημερινά, δεν υπάρχει περίπτωση να πεινάσει. Μην διστάσετε να μιλήσετε και σε άλλες μαμάδες, καθώς μπορεί να γνωρίζουν κάποια άλλη στρατηγική που να λειτουργήσει και για την δική σας περίπτωση.

*Η συζήτηση μένει εκτός τραπεζιού

Θα ήταν καλό οι συζητήσεις σας αναφορικά με την επιλεκτικότητα του παιδιού να είναι ιδιωτικές και μην γίνονται την ώρα που τρώτε όλοι μαζί. Το τραπέζι θα πρέπει να είναι ένα χαλαρό και φιλόξενο μέρος για την οικογένεια, όχι ένας χώρος όπου τα παιδιά θα αισθάνονται πίεση.
*Η παρουσίαση μετράει

Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δοκιμάστε να του δώσετε τα φρούτα ή τα λαχανικά του, που συνήθως τα παιδάκια αποφεύγουν, στο σχήμα ουράνιου τόξου ή σε οποιοδήποτε άλλο σχήμα. Με αυτόν τον τρόπο του παρουσιάζετε ένα ξεχωριστό γεύμα, που η εικόνα του θα το κάνει να θέλει να δοκιμάσει.
*Αποτινάξτε τις ενοχές

Είναι πολύ λογικό να νιώσετε ότι κάνετε κάτι λάθος, αν διαπιστώσετε ότι άλλα παιδάκια στην ηλικία του τρώνε το φαγητό τους δίχως δυσκολία. Το να νιώθετε όμως ενοχικά δεν σας βοηθάει, μιας και είναι πιθανό να πιέσετε το παιδί, πράγμα που θα φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.