Τα σενάρια για την προοπτική που θα έχει φέτος ο τουρισμός, έτσι και αλλιώς από την αρχή, δεν ήταν ευοίωνα, τουλάχιστον με βάση τους παράγοντες που ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουριστικό κλάδο.

Το καλό σενάριο αναφερόταν σε μία πτώση της τάξης του 50% σε σύγκριση με τις σεζόν πριν από την πανδημία. Το τέταρτο κύμα και η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνουν τις πιθανότητες για να κινηθεί αυτή η δεδομένη πτώση σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό.

Όμως θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχουν ακυρώσεις από τους ξένους τουρίστες κα τον εισερχόμενο τουρισμό στα ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι δεν τις περιμένουν.

Επί της ουσίας όλα θα εξαρτηθούν για την πορεία που θα έχει ο τουρισμός τη συνέχεια της σεζόν από την υγειονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και της κάθε περιοχής, όπως και από την αύξηση των εμβολιασμών. «Το εμβόλιο για τον κλάδο του τουρισμού είναι ένας κομβικός παράγοντας το φετινό καλοκαίρι.

Το γνωρίζαμε αυτό βέβαια από την αρχή, όμως η αναμενόμενη άφιξη του τέταρτου κύματος και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη σημασία του, σε ότι έχει να κάνει με την τουριστική κίνηση, κυρίως από τις χώρες του εξωτερικού» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

«Μέχρι ώρας δεν έχουμε ακυρώσεις από το εξωτερικό και οι κρατήσεις που έχουν γίνει ισχύουν. Αν τα κρούσματα αυξηθούν, τόσο στην χώρα μας, όσο και στην περιοχή μας, είναι αρκετά πιθανό να έχουμε ακυρώσεις στη συνέχεια.

Αυτό μας έδειξε η άσχημη εμπειρία που είχαμε από το καλοκαίρι του 2020. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί και ευελπιστούμε τα πράγματα να πάνε κάπως καλύτερα σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι».

Οραματισμός των 10 ή των 15 μερών

Έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν και πολλές προβλέψεις, με την κατάσταση που επικρατεί, για την τουριστική πορεία της φετινής σεζόν.

«Προχωράμε με οραματισμό δέκα ή το πολύ δεκαπέντε ημερών. Δεν γίνεται κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες να προγραμματίσεις και να κοιτάξεις πιο μπροστά για τη συνέχεια. Τα πάντα από μέρα σε μέρα μπορεί να ανατραπούν» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Το δεδομένο είναι η πτώση της τάξεως του 50% στον εισερχόμενο τουρισμό σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019 και μία μικρή ανοδική τάση σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2020. «Το 50% κάτω είναι το καλό σενάριο.

Είναι αρκετά πιθανό, αν τα κρούσματα αυξηθούν στην χώρα μας, η πτώση αυτή να είναι μεγαλύτερη. Σε ότι αφορά το κατά πόσο θα πάμε καλύτερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, οι εκτιμήσεις λένε για μία άνοδο της τάξης του 10% ή του 15%.  Αυτό όμως αλλάζουν, δεν είναι τίποτα σίγουρο».


Η σημασία των εμβολίων για τον τουρισμό

Ο ίδιος δίνει μεγάλη βάση στα εμβόλια που θωρακίζουν τον πληθυσμό, άρα μειώνουν τα κρούσματα για την πορεία του τουρισμού στη συνέχεια.

Το εξηγεί λέγοντας: «Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες από την κάθε χώρα προς τους επισκέπτες της Ελλάδας, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να έρθει κάποιος στα μέρη μας.

Για παράδειγμα όταν μια χώρα θέτει σε καραντίνα δύο εβδομάδων τους πολίτες της, με την επιστροφή τους από την Ελλάδα, αυτό είναι ένα ζήτημα για τον επισκέπτη που ακυρώνει το ενδιαφέρον του και τις κρατήσεις που έχει κάνει. Για αυτό και σας λέω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τα εμβόλια και τον αριθμό των κρουσμάτων».

Και καταλήγει ο κ. Διαμαντόπουλος:  «Δεν είμαι ειδικός, όμως, ο κόσμος δεν πρέπει να φοβηθεί τα εμβόλια. Είναι ο μόνος τρόπος, μαζί με την προσοχή και την τήρηση των μέτρων, για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».