Μπορεί το άνοιγμα των καταστημάτων για την Κυριακή που πέρασε, να ήταν προαιρετικό και ένα σημαντικό ποσοστό των μαγαζιών της Αθήνας να ανέβασαν τα ρολά τους, ελπίζοντας ότι οι καλοκαιρινές εκπτώσεις θα δώσουν ένα κίνητρο στον κόσμο για να ψωνίσει, όμως στην Πάτρα, τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι.

Τα περισσότερα από τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας προτίμησαν να μείνουν κλειστά, ακόμα και στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ την ίδια στιγμή ο κόσμος που κυκλοφορούσε στην Μαιζώνος, στη Ρήγα Φεραίου και σε άλλους εμπορικούς δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας ήταν ελάχιστος.

Η κατεύθυνση που είχε δώσει από την αρχή ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας ήταν να μην ανοίξουν τα καταστήματα, θεωρώντας ότι έτσι και αλλιώς η εμπορική κίνηση θα ήταν μικρότερη από αυτή των καθημερινών και ότι δεν θα πρέπει ο κλάδος να βάλει βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης που- σύμφωνα με τον φορέα -  προωθεί το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Το ζητούμενο βέβαια δεν αλλάζει. Τα καταστήματα που άνοιξαν στην Πάτρα ήταν κοντά στα 25 με 30 που αποτελούν σίγουρα τη μειοψηφία των εμπορικών μαγαζιών και ανάμεσα σε αυτά οι πολυεθνικές αλυσίδες που έχουν δείξει την στάση τους για το όλο θέμα. 

Η κίνηση ήταν μηδενική έτσι και αλλιώς. Έμποροι και καταναλωτές πήγαν για μπάνιο την Κυριακή στις παραλίες, επιλέγοντας να μην χάσουν την αργία και το χαλάρωμα στις ξαπλώστρες, παρά τις αγορές και τα ψώνια.

Το πλέον όμως σημαντικό για τους εμπόρους είναι ότι η κίνηση παραμένει πεσμένη και δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο σε αυτή την πρώτη εβδομάδα των θερινών εκπτώσεων.

Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι διστακτικός στις αγορές του όταν τις κάνει και ακόμα και οι ριγμένες τιμές -ευκαιρίας που υπάρχουν σε πολλές από τις βιτρίνες των εμπορικών μαγαζιών της πόλης (με εκπτώσεις της τάξεως του 60% και του 70%), δεν τον ελκύουν.

Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα για τους εμπόρους, όχι αν ανοίξουν ή κλείσουν της Κυριακές. "Αν γνωρίζαμε ότι θα είχαμε κίνηση την Κυριακή, θα ανοίγαμε και ας χάναμε το μπάνιο και την ξαπλώστρα" μας έλεγε επαγγελματίας του κλάδου.

«Το θέμα είναι ότι γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν θα έχει κίνηση. Για αυτό και δεν ανοίγουμε την Κυριακή".