Πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε τρία καταστήματα εστίασης μετά από ελέγχους της ΔΙΜΕΑ.

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διενήργησε ελέγχους Παρασκευή και Σάββατο, μεταμεσονύκτιες ώρες, σε καταστήματα εστίασης σε νότια και ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε 3 από αυτά για παραβίαση μέτρων κατά της Covid-19. Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια.

Αλλάζει το «μείγμα» η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα φαίνεται πως αλλάζει δραστικά την ατζέντα της κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά τα μέτρα όσο και τα «προνόμια» των εμβολιασμένων.

Ο ΕΟΔΥ το Σάββατο ανακοίνωσε ένα νέο άλμα στα κρούσματα, με 2.327 νέα περιστατικά, σημαίνοντας ένα ακόμη «καμπανάκι» στις Αρχές. Οπως μάλιστα αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιδημία πλέον «σαρώνει» στις νεαρές ηλικίες, με τον μέσο όρο ηλικίας των νέων κρουσμάτων να είναι τα 28,5 έτη.

Ταυτόχρονα, δείχνουν να ανοίγουν και πιο «ανορθόδοξα» μέτωπα, όπως τα κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις, ή η συρροή κρουσμάτων σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.
Το εφιαλτικό σενάριο των 4.000 έως και 6.000 κρουσμάτων

Τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο έχει ανοίξει το «ντιμπέιτ» για την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης εμβολίου στους μήνες μετά το καλοκαίρι, οι ειδικοί στην Ελλάδα απευθύνουν πλέον ανοικτές προειδοποιήσεις. «Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προειδοποίησε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό, ενώ αν εμβολιαστούν θα είναι πιο ήπιο. «Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια.