Και ενώ η τοπική εκκλησία της Πάτρας είναι στο πλευρό της πολιτείας για τον εμβολιασμό και τη συνέχιση της εμβολιαστικής διαδικασίας, με τον Μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο να τονίζει στη συνάντηση που έγινε προ ημερών με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ ότι θα η Μητρόπολη θα βοηθήσει όσο μπορεί στην εκστρατεία αυτή που θα πρέπει να γίνει, ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων έρχεται για να ταράξει και πάλι τα νερά.

Ο Αμβρόσιος, χωρίς καν να σχολιάσει την στάση του Μητροπολίτη Πατρών για τον εμβολιασμό, τα βάζει με τον πιο μακρινό Χρυσόστομο, αυτόν της Μεσσηνίας για τη δήλωση που είχε κάνει προ ημερών όταν είχε πει ότι αμαρτία δεν είναι να κάνεις το εμβόλιο, αλλά να μην το κάνεις.

«Ο Μεσσηνίας ξεστόμησε… άρρητα ρήματα και μας είπε ότι είναι αμαρτωλοί όσοι δεν εμβολιάζονται» αναφέρει ο Αμβρόσιος. «Κι εμείς τον ρωτάμε. Δηλαδή σεβασμιότατε, όσοι εμβολιάζονται αυτομάτως γίνονται άγιοι και παύουν να είναι κι αυτοί αμαρτωλοί;» δηλώνει ο ιεράρχης από το Αίγιο.

Ο κ. Χρυσόστομος πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των εμβολιασμών και πήγε κι ένα βήμα παραπέρα ζητώντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων, συμπεριλαμβανομένων και των ιερέων, λέγοντας πως «το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος», με την επισήμανση ότι μέχρι σήμερα η στάση της επίσημης Εκκλησίας είναι δεδομένη υπέρ του εμβολιασμού και πως σχεδόν η πλειονότητα των μητροπολιτών στηρίζει αυτή την προσπάθεια.

Ο κ.κ. Αμβρόσιος επιμένει πως το εμβόλιο είναι εργαλείο για την γενοκτονία της κοινωνίας, προκαλεί θάνατο, για να καταλήξει: «Σεβασμιότατε Μεσσηνίας, πλανάσθε, πλάνην οικτράν», τονίζοντας ταυτόχρονα την σταθερή του στάση για το θέμα της πανδημίας και της εκκλησίας ότι η τελευταία με το όλο θέμα που έχει ξεσπάσει οδηγείται σε διάσπαση και διχασμό.