Και ενώ βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, με την αγορά να μην έχει σταθεί στα πόδια της καλά – καλά και τους επαγγελματίες να φοβούνται ένα τέταρτο κύμα που σταδιακά με τον ερχομό του φθινοπώρου να οδηγεί σε ένα νέο lockdown, το κράτος φαίνεται να μην αντέχει άλλο να τους στηρίζει.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαπίστωσης αυτής είναι το πάγωμα της μείωσης των ενοικίων κατά 40%, ένα μέτρο που είχε αποφασιστεί για το διάστημα της πανδημίας και συνεχίστηκε και μετά από αυτό, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει τη συνέχιση της μείωσης των ενοικίων, ακόμα και για τις επιχειρήσεις εκείνες που παραμένουν κλειστές, καθώς με τα υπάρχοντα μέτρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Αναφερόμαστε κυρίως στις επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν με κλειστούς χώρους, χωρίς να έχουν εξωτερικούς, επί της ουσίας δηλαδή παραμένουν κλειστές. Ακόμα και αυτές θα πρέπει από εδώ και στο εξής (από τα τέλη του μήνα και μετά) να πληρώνουν το ενοίκιο τους, διαφορετικά μένουν απροστάτευτες από το κράτος και κάποια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο των εξώσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί την αναστολή των εξώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Η κατάργηση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων λόγω της πανδημίας, κάτι που απαλλάσσει το κράτος να πληρώσει ένα σημαντικό μέρος του στους ιδιοκτήτες ακινήτων, έρχεται σε μία περίοδο που η καταναλωτική δύναμη του κοινού είναι αρκετά κάτω και που σε καμία περίπτωση δεν έχει συνέλθει από την πανδημία.

Τόσο στην εστίαση, όσο και στο εμπόριο, η πτώση των τζίρων είναι δεδομένη, σε σύγκριση ακόμα και με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Είναι λοιπόν σίγουρο ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις αυτές που διευκολύνθηκαν από το μέτρο της μείωσης ή ακόμα και του μηδενισμού των ενοικίων τους, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και δύσκολα θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το όλο θέμα είναι ένας ακόμα πονοκέφαλος για τους επαγγελματίες της αγοράς, ενώ αρκετοί από τους συνδικαλιστικούς τους φορείς είχαν ζητήσει τη μείωση των ενοικίων έως και το τέλος του 2021. Κάτι που όμως έχει απορριφθεί εξ’ αρχής από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.