Η Σερβία από την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό εμβολιασμένων, που κατείχε τον περασμένο Φεβρουάριο, σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με χαμηλό ποσοστό εμβολιασθέντων στον γενικό πληθυσμό.

Έτσι, ενώ κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν δοθεί 86,8 δόσεις ανά 100 κατοίκους, ο δείκτης αυτός στη Σερβία κυμαίνεται στις 74,1 δόσεις. Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Ανα Μπρνάμπιτς, το ποσοστό εμβολιασθέντων ενήλικων πολιτών ανέρχεται στο 48,4%, γεγονός που δεν εξασφαλίζει -όπως ανέφερε - την προστασία του πληθυσμού.

Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η κατάσταση στους νέους, όπου στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών εμβολιάστηκε μόνο το 17%.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η προσέλευση του κόσμου έπεσε σε ανησυχητικά επίπεδα, με τους εμβολιασμούς να μην ξεπερνούν τους 5.000 ημερησίως.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μικρή ανταπόκριση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, που έχουν να κάνουν με την ευνοϊκή πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης, τη διάδοση της λανθασμένης εντύπωσης ότι η πανδημία δεν αφορά τους νέους, αλλά και τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε η πολιτική ηγεσία κατά τη διαχείριση της κρίσης.

Ανασταλτικά λειτούργησε και το γεγονός ότι στη Σερβία δεν επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού για οικονομικούς λόγους, ενώ οι αρχές επιδείκνυαν ανοχή στην παραβατική ως προς τα υγειονομικά μέτρα συμπεριφορά ακόμη και κατά την περίοδο που έφταναν τα 8.000 τα ημερήσια κρούσματα.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμη και η δυνατότητα να μπορούν να εμβολιάζονται οι πολίτες όποτε θέλουν όπως και η επιλογή του εμβολίου προκάλεσε χαλάρωση σε πολλούς, οι οποίοι ανέβαλαν τον εμβολισμό τους.

Στη Σερβία ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί έξαρση της πανδημίας, με δεδομένο ότι δεν έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εντοπίστηκαν μόνο δύο περιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα και αφορούν άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και τα οποία απομονώθηκαν. Τα ημερήσια κρούσματα διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 110 νέα κρούσματα, ενώ απεβίωσαν τρεις ασθενείς από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 286 ασθενείς, εκ των οποίων οι 8 είναι διασωληνωμένοι.

Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας εκτιμά ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων θα αρχίσει, πιθανότατα, μετά από μία εβδομάδα, όταν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 τα ημερήσια κρούσματα.