Ολοκληρώνει των κύκλο των παραστάσεων της το καλλιτεχνικό project που αφορούσε το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού Μοριάς’ 21, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με μία ακόμα παρουσίαση την Παρασκευή στην Αθήνα. 

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση του προγράμματος, συμμετείχε μεταξύ άλλων η Πατρινή ηθοποιός Πέτρα Μαυρίδη. Το project αφορούσε την αναβίωση παραστάσεων έξι εικαστικών έργων από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Οι performers αναπαράγουν, αποδομούν και ερμηνεύουν σε ταμπλό - βιβάν εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν το ήθος και το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις των αγωνιστών του 1821.

Tο ταμπλό-βιβάν ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές τέχνης και ψυχαγωγίας του 19ου αιώνα που συνδύαζαν θέατρο, ζωγραφική και φωτογραφία και που πραγματοποιούνταν τόσο σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους.

Ουσιαστικά πρόκειται  για την αναπαράσταση μιας ιστορικής σκηνής με ζωντανά ακίνητα πρόσωπα, ώστε να δίνουν την εντύπωση ενός ζωγραφικού πίνακα.

 


Μέσα από την παράσταση αυτή τα εικαστικά έργα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη ζωντανεύουν, αποκτούν μορφή και υπόσταση πάνω στη σκηνή, αναπαράγοντας έτσι την ιστορική μνήμη και δίνοντας την δυνατότητα στο  θεατέ να τα δει μέσα από μία άλλη ματιά.

Τα έργα αυτά έτσι που αποτελούν μνημεία για τη συλλογική μνήμη του λαού μας αποκτούν έναν θεατρικό χαρακτήρα και μία υπόσταση διαφορετική από αυτά με την οποί τα έχουμε συνηθίσει.

Εκτός της Πέτρας Μαυρίδη παίρνουν μέρος οι Χρήστο Φουσέκης, Δώρα Μπιλιώνης και Διονύσης Λάνης. Η χορογραφία είναι της Φρόσως Κορού και η σκηνογραφία Όλγας Μπρούμα, ενώ το όλο concept είναι της Σοφίας Αντωνιάδου.