Δεν έχει τελικά ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου παρόλο που τα εμβόλια έφτασαν στο σωφρονιστικό κατάστημα της Πάτρας.

Πρόκειται για 400 μονοδοσιακά εμβόλια τα οποία για την ώρα φυλάσσονται στους αποθηκευτικούς χώρους των φυλακών και ακόμα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Ο λόγος;

Σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα με τα ΑΜΚΑ των κρατουμένων, ένα πρόβλημα που ήταν γνωστό από την αρχή το οποίο όμως παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων δεν ξεπεράστηκε.

Η μη έναρξη βέβαια των εμβολιασμών δεν έχει να κάνει μόνο με αυτόν τον παράγοντα. Σχετίζεται, όπως έγιναν γνωστό και οι βουλευτές του ΣΥΡΖΑ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, στο γεγονός ότι δεν υπάρχει γιατρός στις φυλακές.

Υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές που ασφαλώς και δεν μπορούν να ανταποκριθούν από μόνοι της στις ανάγκες μιας εμβολιαστικής διαδικασίας που θα πρέπει να έχει γρήγορους ρυθμούς.

Η διοίκηση έχει κάνει σχετικές επαφές με το Κέντρο Υγείας της Κάτω Αχαΐας, αλλά και με τα νοσοκομεία της Πάτρας, χωρίς όμως οι προσπάθειες της αυτής να έχουν μέχρι ώρας αποτέλεσμα.

Έτσι, τα 400 εμβόλια που έφτασαν με αρκετή καθυστέρηση στις φυλακές βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες του ιδρύματος. Οι άνθρωποι των φυλακών, αλλά και οι κρατούμενοι τους ελπίζουν ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μέσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αφού υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν.

Θυμίζουμε ότι στα υπόλοιπα καταστήματα της χώρας η εμβολιαστική διαδικασία, σύμφωνα τουλάχιστον με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει ξεκινήσει.

Αυξημένος ο κίνδυνος διασποράς

Το όλο θέμα που έχει προκύψει στις φυλακές είναι αρκετά κρίσιμο αφού όπως όλα δείχνουν τα εμβόλια στο σωφρονιστικό κατάστημα θα ολοκληρωθούν εφόσον ήδη έχει φτάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Οπότε είναι αρκετά πιθαμό ένα νέο κύμα διασποράς στις φυλακές της Πάτρας, σε ένα ίδρυμα που έχει χτυπηθεί ήδη από τα προηγούμενα κύματα του ιού, με κοντά στα 200 κρούσματα συνολικά. 

Άλλωστε, οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές είναι γνωστό ότι είναι αρκετά δύσκολες και ότι ειδικότερα το μέτρο των αποστάσεων είναι δύσκολο να τηρηθεί με εφτά και οχτώ άτομα σε κάθε κελί.

Πάντως, από την άλλη μεριά, το μεγαλύτερο ποσοστό των σωφρονιστικών φυλάκων, έχει ξεκινήσει την εμβολιαστική διαδικασία, έχει κάνει την πρώτη δόση και περιμένει τη δεύτερη, χωρίς όμως να έχει μπει σε προτεραιότητα. Όσο για τους κρατούμενους φαίνεται να είναι θετικοί για τον εμβολιασμό τους και για αυτό έφτασαν στις φυλακές 400 εμβόλια, ενώ οι κρατούμενοι είναι κοντά στους 620.