Το 40ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος ετοιμάζεται και έχει ξεκινήσει τις συνεργασίες και τις επαφές του για το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων του.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Πάτρας, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος και οι συνεργάτες του, έχουν ξεκινήσει τις επαφές τους για τις εκδηλώσεις και τις παραστάσεις που είναι να φέρουν στο Πατρινό κοινό το οποίο διψάει για ποιότητα και για τέχνη.

Το Φεστιβάλ Πάτρας, άλλωστε, είναι ένας πολιτιστικός θεσμός για την πόλη που όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης του, έχει συνηθίσει τους Πατρινούς στο να φέρνει στην αχαϊκή πρωτεύουσα ποιοτικές παραστάσεις που κάτω από άλλες συνθήκες δύσκολα θα μπορούσε να δει από κοντά το κοινό.

Παραστάσεις από το Εθνικό Θέατρο, με το Ρωσικό Μπαλέτο και τόσες ακόμα. Το φετινό 40ο Φεστιβάλ Πάτρας θα ανταποκριθεί για ακόμα μία χρονιά έτσι στο κύρος και στην ιστορία που έχει πίσω του, με τους συντελεστές του να θέλουν να βοηθήσουν στο να αναβιώσουν στο Ρωμαϊκό Ωδείο μεγάλες στιγμές του παρελθόντος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό θεσμό του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, θα είναι πέντε, εκ των οποίων θα υπάρξουν παραστάσεις από την αρχαία ελληνική δραματουργία.

Το ακριβές πρόγραμμα του 40ου Φεστιβάλ Πάτρας θα ανακοινωθεί από τις 20 Ιουλίου και μετά, ενώ οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών του ΟΚΠΕ θα ξεκινήσουν από τις 20 Αυγούστου και μετά.

Η δυσκολία του καταρτισμού ενός προγράμματος που έχει να κάνει με έναν θεσμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων έγκειται και φέτος στα προβλήματα και στην αβεβαιότητα που έχει φέρει σε αυτόν τον χώρο η πανδημία.  


Καλύτερα φέτος, αλλά...

Το 75% της πληρότητας του Αρχαίου Ρωμαϊκού Ωδείου, με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από τα αρμόδια υπουργεία, την προστασία από τη διασπορά και σε αυτούς τους χώρους, αυξάνει τους θεατές, στους 600 με 650 περίπου για κάθε παράσταση.

«Σίγουρα η κατάσταση φέτος σε σύγκριση με πέρυσι είναι καλύτερη στο θέμα αυτό» τονίζει ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχουμε προγραμματίσει στο να φιλοξενήσουμε περισσότερες εκδηλώσεις. Όμως από την άλλη η κατάσταση δεν θα είναι και πάλι ίδια σε σύγκριση με αυτή που υπήρχε πριν από την πανδημία.

Οι 600 και κάτι θεατές για ένα θέατρο όπως είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο, καθιστά απαγορευτικό τον ερχομό στην Πάτρα μεγάλων παραγωγών και παραστάσεων. Τα νούμερα δεν βγαίνουν ούτε για τις παραγωγές, αλλά ούτε και για αυτούς που τις φέρνουν».