Το κέντρο Νέων YOUTH WAVES 4 EUROPE, απο Πάτρα, υλοποιεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+KA1, Youth Exchange, με τίτλο: «Πολιτιστική κληρονομιά για τη νεολαία» - Cultural Heritage for Youth" με 43 νέους συμμετέχοντες , από τις 8 χώρες - συνεργάτες (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Κύπρος, Ρουμανία, Γερμανία, Λιθουανία, Πορτογαλία) απο 01 ιουλίου - 09/Ιουλίου 2021.

"«Πολιτιστική κληρονομιά για τη νεολαία»

Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι μια ευρεία έννοια, που αφορά τα έθιμα, τις πρακτικές, τα μέρη, τα αντικείμενα, τις καλλιτεχνικές εκφράσεις και τις αξίες, που μεταδίδονται από τη μια γενιά στην άλλη. Η Πολιτιστική Κληρονομιά παράγει ρεαλιστικές αναπαραστάσεις των συστημάτων αξιών, των πεποιθήσεων, των παραδόσεων και του τρόπου ζωής. Η Πολιτιστική Κληρονομιά περιέχει ίχνη από την αρχαιότητα στο πρόσφατο παρελθόν. Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι η κληρονομιά αυτή δεν εκδηλώνεται μόνο μέσω απτών μορφών (αντικείμενα, κτίρια ή τοπία) αλλά και μέσω άυλων μορφών (φωνές, αξίες, παραδόσεις, προφορική ιστορία). Σε γενικές γραμμές, αυτό γίνεται αντιληπτό μέσω της τοπικής κουζίνας, ρουχισμού, μορφών καταφυγίου, παραδοσιακών δεξιοτήτων και τεχνολογιών, θρησκευτικών τελετών, παραστατικών τεχνών, αφήγησης. Οι νέοι που συμμετέχουν σε αυτό το έργο, μέσω της κατανόησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, θα διαμορφώσουν μια καλύτερη εικόνα της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Με την υλοποίηση όλων των μορφών πολιτιστικής κληρονομιάς, οι νέοι μπορούν να εκφράσουν τα ταλέντα τους, να αναπτύξουν το κριτικό τους πνεύμα, να καλλιεργήσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες.

Ο στόχος του έργου είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, να συνειδητοποιήσουν τα λάθη που έχουν γίνει για την πολιτιστική κληρονομιά, να δώσει στους νέους ευκαιρίες να μάθουν τις πολιτιστικές κληρονομιές των καθολικών αξιών.

Eπίσκεψη Νέων (Youth Exchange):

Ξεκίνησε στην Πύλο, στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, την 01-07-21, η Επίσκεψη Νέων - Youth Exchange , από τις 8 χώρες - συνεργάτες (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Κύπρος, Ρουμανία, Γερμανία, Λιθουανία, Ισπανία).
Κατά την πρώτη ημέρα του Προγράμματος, οι νέοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους, εξοικειωθήκαν με τον τόπο όπου θα ζήσουν και θα εργαστούν για 8 ημέρες.
Στο ξεκινημα της ημέρας, πραγματοποίηθηκαν πρωινές δραστηριότητες γνωριμίας /ice breaking activities, energizers στην κεντρική πλατεία της Πύλου.

Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να συνεχίσουμε τις κύριες δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί για την ημέρα. Αναρτήσαμε σε πόστερ τις προσδοκίες, τη συνεισφορά αλλά και τους φόβους μας για αυτό το πρόγραμμα και στη συνέχεια η κάθε χώρα παρουσίασε τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου που της είχε δοθεί προς επεξεργασία, σε σχέση με την Πολιτιστική Κληρονομιά. Έπειτα, χωριστήκαμε σε ομάδες και συζητήσαμε τα αποτελέσματα αυτά και συνεισφέραμε με τις ανάλογες εμπειρίες ο καθένας ,σε σχέση με την Πολιτιστική Κληρονομιά, στη χώρα του.

Το απόγευμα, οι νέοι χωρίστηκαν σε ομάδες, ανάλογα με τα εργαστήρια-workshops που είχαν επιλέξει( Video-IT, Θέατρο, Ζωγραφική, Χοροί), για να προετοιμάσουν τα έργα τους.
Η πρώτη μέρα έκλεισε με την διαπολιτιστική βραδιά από την Ισπανία
Η δεύτερη σήμερα συνεχίστηκε με εργαστήρια των νέων σχετικά με την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας μας" αναφέρει η ανακοίνωση.