Η αγωνία στο κατακόρυφο για τους χιλιάδες υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, τόσο στην Πάτρα και στην Αχαΐα, όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια που περιμένουν τα αποτελέσματα των γραπτών τους εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των υποψηφίων αναμένεται να γνωστοποιηθούν την Παρασκευή στις 9 Ιουλίου, στέλνοντας τους για πρώτη φορά με sms στα κινητά τηλέφωνα τους.

Ωστόσο θα υπάρξουν και άλλοι πιο κλασικοί τρόποι της ανακοίνωσης ων βαθμολογίων, όπως η ανάρτηση στα σχολεία και η εφαρμογή του results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, μπορούν να ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.

Σε ότι αφορά τις βάσεις και το πώς θα διαμορφωθούν αυτές,  το στοιχείο που θα κυριαρχήσει είναι η άνοδος στα περιζήτητες του σχολές, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αλλά και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Σχολές από το πρώτο και το τέταρτο πεδίο αναμένεται να κινηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα, με πέρυσι, ενώ αντίθετα όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μία άνοδος στις σχολές του δεύτερου και του τρίτου πεδίου.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι εισακτέοι φέτος θα είναι αρκετοί λιγότεροι από πέρυσι, σε ποσοστό που ίσως να ξεπεράσει το 30%, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στις σχολές χαμηλής ζήτησης για να περάσει ένας υποψήφιος θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 8.000 μόρια τουλάχιστον, να έχει γράψει δηλαδή μέσο όρο 8, εκεί που μπορούσε να περάσει με τρία και τέσσερα στα γραπτά του.

Επίσης, ένα ακόμα στοιχείο της χρονιάς αυτής, είναι ότι ένα ποσοστό της τάξης του 15% δεν θα μπορέσει να καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο, καθώς δεν αναμένεται να "πιάσει" την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια και έτσι ειδικότερα στις σχολές που έχουν χαμηλά μόρια θα υπάρξουν αρκετά "κενά" σε φοιτητές.

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας εφόσον οι σχολές με μεγάλη ζήτηση σημειώσουν άνοδο, τότε στα ύψη αναμένονται να φτάσουν αυτές της Ιατρικής και της Πολυτεχνικής Σχολής. Σίγουρα, πάντως και στην Πάτρα οι φοιτητές που θα περάσουν την πύλη του ακαδημαϊκού ιδρύματος θα είναι λιγότεροι από πέρυσι και από κάθε άλλη χρονιά.

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από φέτος και εφεξής, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

Ο βαθμός δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα. Τα μαθήματα είναι τα ίδια με αυτά του 2019. Δηλαδή ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο σχολών, Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7).

(Με πληροφορίες από protothema).