Σοβαρό «πονοκέφαλο» δημιουργεί στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η αποκάλυψη φωτογραφιών του πολυτελούς προεδρικού θέρετρου στη Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Ρόδο, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση και η φτώχεια στη χώρα χτυπούν «κόκκινο».

Το καλοκαιρινό «παλάτι» αν και έχει ολοκληρωθεί από το 2019, μόλις σήμερα οι Τούρκοι μπόρεσαν να δουν φωτογραφίες του, αφού η πρόσβαση στην περιοχή απαγορεύεται με μακρύ και ψηλό φράκτη.

Ο αρχιτέκτονας του έργου Şefik Birkiye ανέβασε φωτορεαλιστικές απεικονίσεις της έπαυλης, που εκτείνεται σε έκταση 85.000 τ.μ. και διαθέτει 300 δωμάτια, ιδιωτική πισίνα και ιδιωτική παραλία, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sozcu» το συγκρότημα περιλαμβάνει πέντε κτίρια, στον Κόλπο Οκλούκ της Μαρμαρίδας, στη Ν.Δ. Τουρκία, και έχει δεχθεί μαζικά πυρά τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, λόγω του δυσθεώρητου κόστους, αλλά και της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Εκτιμάται πως δαπανήθηκαν περίπου 85,6 εκατ. δολάρια, ενώ κόπηκαν περίπου 50.000 δέντρα για την κατασκευή δρόμου πρόσβασης, μήκους 17 χιλιομέτρων προς το θέρετρο, ενώ επιχωματώθηκε όρμος με άμμο για να γίνει prive παραλία.

Στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που υπενθύμισε τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση και πως μικροί μαθητές πηγαίνουν νηστικά για ύπνο.

«Αυτή είναι η εγκύκλιος εξοικονόμησης πόρων που δημοσίευσε ο Ερντογάν. Ένα νέο παλάτι! Βγάζει τέτοιες οδηγίες αλλά εξαιρεί τον εαυτό του», «Γίνει παράδειγμα για το λαό σου. Έχει 13 αεροσκάφη, έχει στόλο με τα πιο ακριβά αυτοκίνητα. Χάνουμε τα λογικά μας. Τα παιδιά στη χώρα πάνε να κοιμηθούνε πεινασμένα, κοιτάξτε το κέφι που έχει ο πρόεδρος» δήλωσε καυστικά ο Κιλιτσντάρογλου.

Οι επιδεικτικές σπατάλες δημοσίου χρήματος από το περιβάλλον Ερντογάν, εκτιμάται πως θα ζημιώσουν τον Τούρκο πρόεδρο και το κυβερνών κόμμα στις επόμενες εκλογές στη χώρα. Η εποχή εξάλλου που ο Ερντογάν μεσουρανούσε ως «παιδί του λαού», προερχόμενος από μια φτωχική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, πέρασε ανεπιστρεπτί, δίνοντας τη θέση του στην απόλυτη χλιδή. Σε πολυτελή παλάτια, δεκάδες προεδρικά αυτοκίνητα και αεροπλάνα, ιδιωτικές πισίνες και παραλίες κ.α.