"Το Πολύεδρο, του οποίου ο κήπος μετά την άρση των μέτρων της πανδημίας θυμίζει φοιτητικό campus, κλείνει το Σάββατο 10 Ιουλίου το 40ό έτος του. Οι «μυημένοι», πατρινοί και μη, δεν χρειάζονται συστάσεις, αλλά για χάρη των νεότερων, κάποιες πληροφορίες είναι απαραίτητες.

Το Πολύεδρο ιδρύθηκε το 1981 από την Όλγα Νικολοπούλου και τον Κωστή Καπέλλα, δύο ανθρώπους με όραμα για την παραγωγή και τη διάχυση του πολιτισμού. Στεγάζεται σε ένα υψηλής αισθητικής κτίριο του 1859, στο κέντρο της Πάτρας και εκτός από βιβλιοπωλείο και χώρο για εικαστικές εκθέσεις διαθέτει ιδιαίτερα ατμοσφαιρικούς χώρους για διοργάνωση εκδηλώσεων, έναν καταπράσινο κήπο για αναψυχή και έναν χώρο με μοναδικά κοσμήματα, ρούχα, αξεσουάρ, δημιουργήματα της Όλγας και της κόρης του ζεύγους Καπέλλα, της Λητώς, που στα διαλείμματα των παιδαγωγικών της σπουδών, δίνει τη δική της νεανική αύρα στον χώρο.

Όπως έγραφε ο Δ.Ν. Μαρωνίτης στα Νέα, πριν από είκοσι χρόνια «το Πολύεδρο είναι ένα τετράδυμο, φυγόκεντρο πολιτιστικό κέντρο (βιβλιοπωλείο, αίθουσα εκθέσεων, «καφενείο», «μαγαζί») που βρίσκεται στους αντίποδες των βιβλιοπωλικών σούπερ-μάρκετ… Η λογοτεχνία και η γραμματολογία μας, η τυπογραφία, η μουσική και οι εικαστικές τέχνες φιλοξενήθηκαν στο πολύεδρο αυτόν χώρο, που μοιάζει με μικρό παράδεισο, διακόσια μόλις χιλιόμετρα μακριά από την κολασμένη Αθήνα…».

Στα σαράντα χρόνια έχουν περάσει από το Πολύεδρο σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης και της επιστήμης. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Χειμωνάς, ο Αλέξανδρος Κοτζιάς, ο Γιώργης Παυλόπουλος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, η Κική Δημουλά, ο Βύρων Λεοντάρης, ο Γ. Π. Σαββίδης, ο Δ. Ν. Μαρωνίτης, ο Γιάννης Δάλλας, ο Παναγιώτης Κονδύλης, ο Οχράν Παμούκ και πολλοί ακόμα. Κομμάτι της ιστορίας αλλά και ακόμη ζωντανό και εύρωστο κύτταρο  της πολιτισμικής ζωής της πόλης, αποτελεί παράδειγμα ποιότητας, αισθητικής και ενός ήθους άλλης εποχής, στους αντίποδες του φαστ φουντ ιλουστρασιόν πολιτισμού μας. Το αρχείο του Πολύεδρου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και έχει δρομολογηθεί η παραχώρησή του στο Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου (ΕΑΤΤ) του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίοιυ Πατρών.

Του ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και ελπίζουμε να συνεχίσει την ουσιαστική διαδρομή του στον χώρο της Τέχνης, του Βιβλίου και του Πολιτισμού.", αναφέρει η καθηγήτρια Κατερίνα Κωστίου.