Οι παλινωδίες για τη μάσκα έχουν κουράσει τον κόσμο και ότι όποια και αν είναι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το θέμα αυτό δύσκολα θα πείσουν.  Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Ιουλίου Συροκώστα  «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».

"Αυτές οι παλινωδίες έχουν κουράσει τον κόσμο. Όπως οι ώρες που μας έκλειναν μέσα. Δηλαδή δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Έχουμε αποφασίσει ότι είναι ένας νέος ιός που δεν τον ξέρουμε. Ο ιός είναι πανδημία αφού στο Νότιο Ημισφαίριο γίνεται της τρελής θα γίνει κι εδώ τον χειμώνα.

Αφού υπάρχουν χώρες που δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός θα υπάρξει πρόβλημα. Άρα δεν έχει κανένα νόημα να βγάλουμε τις μάσκες. Οφείλουμε τα μέτρα κοινωνικής προστασίας όπως μάσκα, απόσταση, καθαρισμός των χώρων, πλύσιμο των χεριών κ.α., να ισχύουν.

Και ταυτόχρονα να κάνουμε πράγματα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, ενισχύονται το ΕΣΥ, βλέποντας τι έγινε με τα μέσα μεταφοράς, να καταλάβουμε τις πηγές υπερμετάδοσης όπως στους χώρους δουλειάς κτλ, και να τα αντιμετωπίσουμε".

Σε ότι αφορά την μετάλλαξη δέλτα τόνισε: "Ο ιός προσπαθεί να γίνει, όχι κατ’ ανάγκη πιο επιθετικός αλλά πιο μεταδοτικός. Η μετάλλαξη δέλτα έχει αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό.

Η αγγλική μετάλλαξη ήταν 60% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος, αυτή η καινούργια πλέον θεωρείται 50% με 60% πιο μεταδοτική από τη δεύτερη. Είναι μεγάλη διαφορά και φαίνεται ότι αυξάνει και τις νοσηλείες. Αυτό είναι λογικό γιατί η νοσηλεία με τα κρούσματα πάνε παράλληλα.

Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος πιθανά θα χρειαστεί και νοσηλεία. Δεν κάνει χειρότερη κλινική εικόνα όμως.

Η προστασία των εμβολίων

Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, της Φάιζερ θεωρείται ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε 89-92%.

Τρέχουν μελέτες να μας δείξουν εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση ή δεύτερη για το Τζόνσον, αλλά αυτά δεν έχουν λήξει. Θεωρούμε γενικά προστατεύει.

Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται ΜΕΘ, δεν έχει υπάρξει παγκοσμίως κανένα περιστατικό. Μπορεί όμως ακόμα και κάποιος που έχει περάσει κορωνοϊό από κάποια στελέχη, μπορεί να ξανακολλήσει από καινούργιο στέλεχος, όχι όμως αν έχει περάσει τον κλασικό ιό ή την αγγλική μετάλλαξη.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τέλη Αυγούστου το στέλεχος δέλτα θα είναι κυρίαρχο στην Ευρώπη. Επίσης δεν έχει την κλασική κλινική εικόνα που έχουμε συνηθίσει με τον κορωνοϊό. Ο πονόλαιμο και η καταρροή είναι αυτά κυρίως που την διαφοροποιούν, ενώ δεν έχει αγευσία και ανοσμία.

Η μεταδοτικότητα είναι πολλή μεγάλη. Θεωρείται ότι ενώ στο αρχικό στέλεχος λέγαμε ότι απαιτείται ένα τέταρτο στον ίδιο χώρο, χωρίς μάσκα για να κολλήσεις, τώρα θεωρείται ότι μπορεί να περάσει από δίπλα σου ένας στο σούπερ μάρκετ και αν δεν φοράτε μάσκες να κολλήσεις.

Το 80% και η νέα μετάλλαξη

Κατά συνέπεια πλέον η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται με περίπου 80%. Είναι λάθος να σκεφτόμαστε να κάνουμε το εμβόλιο μετά τις διακοπές μας τον Σεπτέμβρη, μένοντας ιικό φορτίο στην κοινότητα ο ιός βρίσκει τρόπο και κάνει μεταλλάξεις.

Ήδη διαφαίνεται μια καινούργια μετάλλαξη που λέγεται Δ+ η οποία έχει ένα κομμάτι της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και πιθανότατα να έχει πρόβλημα το εμβόλιο».