Αναμενόμενο ήταν από τη στιγμή που η μετάλλαξη δέλτα μπήκε στις ζωές μας, έστω και μέσα από όλο όσα μας λένε για αυτή, με ρυθμούς καταιγίδας, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης.

Ο εξωτερικός τουρισμός εκεί που πήγε να ξεμυτίσει (γιατί κεφάλι η αλήθεια είναι ότι δεν πρόλαβε να σηκώσει), μπήκε και πάλι στο καβούκι του. Τα μηνύματα που έρχονται από το αεροδρόμιο του Αράξου είναι πλέον κάτι παραπάνω από αρνητικά.

Οι Ρώσοι που ήταν να κάνουν τις πρώτες τους πτήσεις στο αεροδρόμιο της Δυτικής Ελλάδος στις 2 κα 4 Ιουλίου δεν ήρθαν τελικά ποτέ. Οι προγραμματισμένες τους πτήσεις ακυρώθηκαν μετά τις εξελίξεις που έφερε η μετάλλαξη δέλτα.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Γκουβίτσα, τους Ρώσους θα πρέπει για ακόμα ένα καλοκαίρι να τους ξεχάσουμε για φέτος. Δεν έρχονται με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν και τα μέτρα που υπάρχουν.

Μαζί με αυτούς ξεχνάμε για φέτος τους Ουκρανούς και τους Λευκορώσους. Ποιοι μας απομένουν; Οι φίλοι μας οι Γερμανοί που και αυτοί έρχονται πλέον αρκετά διστακτικά στην χώρα μας, ελάχιστοι Λετονοί και Λιθουανοί, λίγοι από την Πολωνία, από την Τσεχία και από τη Σλοβακία και ακόμα πιο λίγοι από την Αυστρία.

Βρετανοί, Ιταλοί και Γάλλοι ποτέ δεν έρχονταν στην χώρα μας σε μεγάλο βαθμό από το αεροδρόμιο του Αράξου. Όπως φαίνεται έτσι θα βγει η χρονιά για το αεροδρόμιο του Αράξου και δύσκολα θα αλλάξει κάτι.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει

Άλλωστε, τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

«Οι πτήσεις θα είμαι και φέτος ελάχιστες κάθε εβδομάδα και αυτό δύσκολα θα αλλάξει» τονίζει ο συνήθης αισιόδοξος και μαχητής μέχρι τέλους, Γιώργος Γκουβίτσας.

«Η μετάλλαξη δέλτα και όλη αυτή η αναμπουμπούλα που έφερε έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τον τουρισμό.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ελάχιστα καλύτερο από αυτό του 2020 – το πόσο καλύτερο δεν είμαστε σε θέση ακόμα να το γνωρίζουμε – όμως ασφαλώς δεν θα έχει καμία σχέση, ούτε θα μπορεί να συγκριθεί με αυτό του 2019.

Αργεί ακόμα το... 2019!

Αυτό βέβαια το γνωρίζαμε από την αρχή. Εκείνο που δεν ξέραμε είναι ότι κατά πόσο καλύτερο θα είναι από αυτό του 2020 και κατά πόσο χειρότερο από το 2019.

Το σίγουρο είναι ότι το αεροδρόμιο του Αράξου και γενικότερα όλα τα αεροδρόμια της χώρας θα κάνουν τουλάχιστον δυο με τρία χρόνια για να φτάσουν στο επίπεδο που βρίσκονταν από πλευράς επιβατικής κίνησης στην εποχή πριν από την πανδημία» καταλήγει ο κ. Γκουβίτσας.

Και όλα αυτά έχουν φυσικά τις αρνητικές τους συνέπειες στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα της Αιγιάλειας, της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας που περιμένουν το ξένο συνάλλαγμα στην περιοχή μας, μέσα από το αεροδρόμιο του Αράξου.