Η Τουρκία εντόπισε τρία κρούσματα της παραλλαγής "Δέλτα +" του νέου κορωνοϊού σε τρεις επαρχίες, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι 284 κρούσματα του ξεχωριστού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα εντοπίστηκαν επίσης σε 30 επαρχίες.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, αρκετά εμβόλια κατά της COVID-19 λειτουργούν κατά του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, το οποίο γίνεται το κυρίαρχο παγκοσμίως, αλλά οι ίδιες έχουν εκφράσει ανησυχίες για νέα στελέχη τα οποία μπορεί να μην αντιμετωπίζονται από κάποια εμβόλια.

Ορισμένοι επιστήμονες δηλώνουν ότι το στέλεχος "Δέλτα +" μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικό.

Η Τουρκία, η οποία χαλάρωσε τους περισσότερους περιορισμούς την 1η Ιουλίου, έχει καταγράψει συνολικά σχεδόν 5,5 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού και περίπου 50.000 θανάτους από την COVID-19. Το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού έχει ενταθεί και υπολογίζεται ότι χορηγούνται περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις καθημερινά.

"Η (παραλλαγή) 'Δέλτα+' εντοπίστηκε σε τρεις ανθρώπους σε τρεις ξεχωριστές επαρχίες, (συμπεριλαμβανομένου) ενός στην Κωνσταντινούπολη", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά σε δημοσιογράφους έπειτα από υπουργικό συμβούλιο που έγινε χθες, Δευτέρα. "Οι άνθρωποι αυτοί είναι σε καλή κατάσταση", πρόσθεσε.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Τουρκίας άρχισε τον Ιανουάριο με δόσεις του εμβολίου της κινεζικής Sinovac ενώ έκτοτε χορηγούνται επίσης αυτά των Pfizer/BioNTech και το ρωσικό Sputnik V.

Ο Κοτζά σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει σήμερα περίπου 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και θα λάβει άλλες 26 εκατομμύρια δόσεις αυτόν τον μήνα και 1,5 εκατομμύρια δόσεις του Sinovac την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Τουρκία έχει στόχο να έχει χορηγήσει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε περίπου 43 εκατομμύρια ανθρώπους ως την γιορτή Εΐντ αλ Άντχα στις 20 Ιουλίου, αριθμός αντίστοιχος με το 70% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

"Οι δόσεις εμβολίου που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετές και αυτές που έχουμε τώρα είναι επίσης αρκετές", σημείωσε ο Κοτζά.

Η Τουρκία έχει χορηγήσει συνολικά 53 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 και 15,92 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει και την δεύτερη δόση σε πληθυσμό περίπου 84 εκατομμυρίων.