Θέμα με την κατανομή των ανταποδοτικών τελών για τις ανεμογεννήτριες και το πως τα μοιράζει αλλά και πως τα διαχειρίζεται τα ποσά αυτά ο δήμος, φέρνει στο προσκήνιο η κοινότητα της Πιτίτσας.

Η συγκεκριμένη κοινότητα έχει τις περισσότερες ανεμογεννήτριες των δύο αιολικών πάρκων που βρίσκονται στο Παναχαϊκό και αυτό που ζητάει από τον δήμο είναι να έχει μία πλήρη εικόνα και αποτύπωση των ποσών που αντιστοιχούν στα ανταποδοτικά τέλη.

Με βάση το νόμο η εταιρεία που έχει την κυριότητα των ανεμογεννητριών θα πρέπει να δίνει ένα 3% ως ανταποδοτικό τέλος για την χρήση τους.

Το 3% αυτό κατανέμεται ως εξής: Το 1% αφορά το οικιακό τιμολόγιο των κατοίκων των κοινοτήτων που έχουν στην επικράτεια τις ανεμογεννήτριες, το 1,7% στους δήμους και το 0,3% πάει στο «πράσινο» ταμείο.

Από αυτό το 1,7% που πάει στους δήμους το 80% θα πρέπει να ξοδεύεται για την παροχή έργων στις κοινότητες που εμπλέκονται με το αιολικό πάρκο και με τις ανεμογεννήτριες.

Πάνω σε αυτό το θέμα η κοινότητα της Πιτίτσας ζητάει μία πλήρη εικόνα από την δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι ο δήμος δεν έχει δώσει τα αντίστοιχα χρήματα - πάντα σε μορφή έργων -  που ορίζει ο νόμος από το ανταποδοτικό τέλος που προκύπτει από το δεύτερο αιολικό πάρκο.

Έτσι, ζητάει απαντήσεις για αυτό το θέμα και για ποιο λόγο δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα τα χρήματα αυτά από το δεύτερο αιολικό πάρκο από τη στιγμή που η εταιρεία είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. 

Μάλιστα, θεωρεί ότι η δημοτική αρχή κακώς έχει αποφασίσει να δίνει τα χρήματα που προκύπτουν από το ανταποδοτικό τέλος του πρώτου αιολικού πάρκου ισόποσα σε κάθε κοινότητα και όχι αναλογικά (ανάλογα δηλαδή με το πόσες ανεμογεννήτριες έχει η κάθε κοινότητα).

Το όλο θέμα είχε φέρει στο προσκήνιο με σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη του «σπιράλ», στο πλαίσιο της αυτοψίας που είχε κάνει ο Πέτρος Ψωμάς με τους συνεργάτες του, προ ημερών, στη συγκεκριμένη κοινότητα. 

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή είχε απαντήσει ότι όλα πάνω σε αυτό το θέμα γίνονται με βάση τα όσα ίσχυαν από τους προκατόχους της και ότι ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει.


41 και 16 ανεμογεννήτριες στον Παναχαϊκό

Είναι ανάγκη να επισημάνουμε ότι το πρώτο αιολικό πάρκο στο Παναχαϊκό περιλαμβάνει 41 ανεμογεννήτριες που σχετίζονται με την Πιτίτσα, τα Σελλά, το Άνω Καστρίτσι και τα Αργυρά, με την πρώτη να έχει τις 19 από αυτές στην επικράτεια της. Το δεύτερο αιολικό πάρκο από την άλλη έχει 16 ανεμογεννήτριες, με τις τρεις από αυτές να ανήκουν στην επικράτεια  της Πιτίτσας. 

Χαρακτηριστικό του ύψους του ποσού που μπορεί να πάρει το ανταποδοτικό τέλος του 1,7%  που δίνεται στον δήμο, από το οποίο το 80% βάση νόμου, πρέπει να αφορά τις κοινότητες, είναι ότι το ποσό των προηγούμενων ετών από το 2010 και μετά μέχρι σήμερα που αφορούσε την χρήση των ανεμογεννητριών του πρώτου αιολικού πάρκου, έφτασε το 1.000.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για χρήματα που μπορούν σε βάθος χρόνου να αναβαθμίσουν ριζικά την κάθε κοινότητα, σε επίπεδο υποδομών και όχι μόνο.

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα είχε έρθει στη δημοσιότητα θέμα για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και στη μεριά του Παναχαϊκού πάνω από το Λεόντιο, το οποίο όμως είχε ξεσηκώσει τους κατοίκους του χωριού, αλλά και τους φορείς της περιοχής αφού το μέρος, εκτός των άλλων, ανήκει σε εθνικό δρυμό και σε προστατευόμενη περιοχή natura.