Κατά του διαχωρισμού εμβολιασμένων και μη στους χώρους της εστίασης τάσσεται η πλειοψηφία των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το thesstoday, πρόσφατη έρευνα, μάλιστα της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων θα είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες.

Η Ένωση προχώρησε σε μια έρευνα στον Νομό Θεσσαλονίκης σχετικά με τον διαχωρισμό της εστίασης σε χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Ερωτήθηκαν 1.089 άτομα από τα οποία το 85% τάχθηκε υπέρ των μεικτών καταστημάτων, ένα 6% απάντησε ότι σκοπεύει να μετατρέψει τα καταστήματά του σε χώρους μόνο για εμβολιασμένους και το υπόλοιπο 9% δεν γνωρίζει ακόμη πως θα πράξει.

Όπως δήλωσε στο ThessToday.gr, o γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών επιθυμεί τα μικτά καταστήματα, οι 9 στους 10 δηλαδή θα δέχονται και τους μη εμβολιασμένους στους εσωτερικούς χώρους.

«Με την απόφαση του διαχωρισμού αποκλείουμε απευθείας περίπου το 60% του πληθυσμού να επισκεφθεί την εστίαση. Όταν έχει εμβολιαστεί το 1/3 του πληθυσμού, αναμενόμενο είναι να έρχονται στην εστίαση πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για να καταφέρουν να εισέλθουν στον χώρο θα πρέπει να έχουν κάνει πρώτα rapid test το οποίο κοστίζει. Κανένας δεν θα το κάνει. Στην εστίαση δεν πηγαίνεις μια φορά και τέλος», επισημαίνει ο κ. Επιτροπίδης.

«Δεν μπορούμε να χάνουμε πελάτες» – Εστίαση δύο ταχυτήτων

Σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, ύστερα από τα πολύμηνα lockdown στις επιχειρήσεις με κρατική εντολή, καλούνται όχι μόνο να ανοίξουν με το 50% της δυναμικής των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και να επιτρέπουν την είσοδο στο 40% περίπου του εμβολιασμένου πληθυσμού. «Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν με αυτά τα μέτρα. Οι ιδιοκτήτες οδεύουν ήδη προς την καταστροφή αφού δεν έχουν και βοήθεια πλέον από το κράτος. 15.000 περίπου επιχειρήσεις είναι ακόμη κλειστές και αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουλίου με τα νέα μέτρα. Δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να διώχνουμε, βιώνοντας τις υπάρχουσες οικονομικές δύσκολες συνθήκες, τους πελάτες από το μαγαζί», λέει με δυσαρέσκεια.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι οι επιχειρήσεις είναι «υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά του διαχωρισμού των πελατών». Όπως εκτίμησε «τα πρόστιμα θα είναι πολλά καθώς δεν είναι εφικτό να τηρηθούν αυτά τα μέτρα. Η εστίαση θα γίνει δύο ταχυτήτων και θα περιλαμβάνει τους νομοταγείς που θα διώχνουν τον κόσμο και τους μη νομοταγείς που θα τους έχουν όλους.

«Από την αρχή της πανδημίας έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι μέσα στην Επιτροπή πρέπει να υπάρχει και ένας μέλος από την εστίαση, τον τουρισμό και το λιανεμπόριο ώστε να συζητούν τους τρόπους εφαρμογής των μέτρων στους ανάλογους κλάδους. Δεν γίνεται να αποφασίζουμε και να βγάζουμε ανακοινώσεις χωρίς να συζητάμε τα προβλήματα», αναφέρει επίσης στο thesstoday ο κ. Επιτροπίδης.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, ο πρώτος μήνας λειτουργίας της εστίασης μετά την άρση του lockdown κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα και οι καταστηματάρχες είδαν άνοδο του τζίρου τους. Αντιθέτως, αυτή η περίοδος, εν μέσω καλοκαιριού, θυμίζει τις εικόνες προ κορωνοϊού – άδεια πόλη- αφού οι περισσότεροι στρέφονται στα παραθαλάσσια μέρη. «Το 20% των καταστημάτων έχει βάλει ήδη λουκέτο ενώ όσοι πήραν την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 δεν μπορούν να κλείσουν μέχρι και τον Αύγουστο. Οι συνέπειες όλων αυτών θα φανούν από τον Σεπτέμβρη. Δεν θα αντέξουμε όμως να μας κλείσουν ξανά τον Οκτώβριο», καταλήγει.